14 iulie 2024, 18:00

O nouă tehnologie poate detecta afecțiunile cardiace prin scanarea retinei

Oamenii de ştiinţă din cadrul Google au descoperit o nouă metodă de a cataloga riscul de afecţiuni cardiace la o persoană, folosindu-se de inteligenţa artificială şi de procedee de Machine Learning.

Tehnologia poate realiza scanări ale ochiului uman şi poate deduce prin intermediul unui software vârsta respectivului pacient, tensiunea acestuia cât precum și dacă acesta este sau nu fumător. Acurateţea noii metode, spun specialiştii, este la fel de mare ca în cazul celorlalte modalităţi de detecţie tradiţionale.

În plus, algoritmul le oferă doctorilor rapiditate în diagnoză având în vedere faptul că nu este necesar un test de sânge. Pentru a antrena acurateţea algoritmului AI, oamenii de ştiinţă ai Google s-au folosit de o bază de date care însumează analizele a 300 000 de pacienţi, cuprinzând atât scanări oculare cât şi date generale medicale.

Prin comasarea informaţiilor, inteligenţa artificială a „învăţat” cum ar trebui să arate ochii unui om bolnav şi poate astfel să dea un diagnostic precis, pe baza informaţiilor medicale existente deja.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol