A apărut Arcturus, o nouă variantă de COVID-19. Organizația Mondială a Sănătății e cu ochii pe o noua variantă de Covid-19 – XBB.1.16, denumită Arcturus – care alimentează o nouă creștere a numărului cazurilor de îmbolnăvire în India, SUA, Rusia, Singapore, Australia și alte țări.
În India s-a reintrodus obligativitatea purtării măștilor
Tulpina-mutant a Omicron străbate în prezent India, iar spitalele din regiune sunt în alertă roșie. A fost reintrodusă obligativitatea purtării măștii.
Experții cred că noua tulpină XBB.1.16 a dus la o creștere de 13 ori a numărului de cazuri, în ultima lună.
Noua variantă, care a ajuns recent pe radarul Organizației Mondiale a Sănătății, poate provoca simptome nevăzute anterior la copii, potrivit unui nou raport.
În timp ce varianta, numită „Arcturus”, nu a fost încă inclusă pe lista CDC, un medic pediatru important din India semnalează copii cu ochi „mâncărimi” sau „pleoape lipite”, ca și cum ar avea conjunctivită, potrivit The Times of India . .
Noul simptom de mâncărime oculară se adaugă la copiii care au febră mare și tuse, a declarat Vipin Vashishtha pe Twitter.
Multe cazuri în Rusia
În Rusia au fost identificate cazuri ale subvariantei XBB 1.16, numită Arcturus, care, conform datelor preliminare, este mult mai contagioasă, dar boala evoluează într-o formă mult mai blândă, a informat Agenția Federală de Monitorizare a Consumatorului, Rospotrebnadzor.
‘În baza de date VGARus au fost incluse primele secvențe genetice legate de această subvariantă, care a fost identificată anterior în India. Potrivit datelor preliminare, Arcturus ar putea fi mai infecțiosă, dar gradul de infectare cu agenți patogeni este mai redus. Adică boala cauzată de ea evoluează într-o formă ușoară’, a precizat pentru reprezentanţii presei Serviciul de presă al Agenției Federale de Monitorizare a Consumatorului, Rospotrebnadzor. Se mai menţionează faptul că nu este necesară introducerea unor restricții antiepidemice, din cauza noii subvariante.
Potrivit presei, noua subvarianță Arcturus a dus la creșterea incidenței coronavirusului în India.
De asemenea, au fost depistate cazuri de boală în SUA, Australia, Japonia, Africa de Sud, Israel, Marea Britanie, Germania, Spania, Thailanda, China și în alte țări.
Mutații îngrijorătoare
Arcturus are unele mutații care pot fi îngrijorătoare. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează din 22 martie varianta Arcturus, detectată pentru prima dată la sfârșitul lunii ianuarie. Subvarianta, una dintre cele 600 produse de la Omicron până acum, nu pare mai letală decât altele și a fost detectată în 22 țări, inclusiv Marea Britanie și SUA.
Oamenii de știință de la Universitatea din Tokyo, comparând subvariantele Kraken și Arcturus, au sugerat că tulpina mai nouă se răspândește de aproximativ 1,17 până la 1,27 ori mai eficient decât ruda sa, avertizând că „se va răspândi în întreaga lume în viitorul apropiat”, ajutată de faptul că pare „puternic rezistentă” la anticorpii care persistă în organism după infecțiile anterioare cu Covid.
Ministerul Sănătății din India a lansat simulari de exerciții săptămâna aceasta, în încercarea de a vedea dacă spitalele sunt pregătite să facă față unui posibil aflux de pacienți ca urmare a creșterii cazurilor iar purtarea măștilor în public a devenit din nou obligatorie în unele state, fiind prima dată în mai bine de un an.- relatează publicația britanică Independent.
Arcturus are unele mutații care pot fi îngrijorătoare
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează din 22 martie varianta Arcturus, detectat pentru prima dată la sfârșitul lunii ianuarie. Subvarianta, una dintre cele 600 produse de la Omicron până acum, nu pare mai letală decât altele și a fost detectată în 22 țări, inclusiv Marea Britanie și SUA.
„Este în circulație de câteva luni. Nu am văzut o schimbare a gravității la indivizi sau la populații, dar de aceea avem aceste sisteme în vigoare. Are o mutație suplimentară în proteina spike care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută” – a declarat, pentru sursa citată, dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS Covid.
Specialistul OMS adaugă faptul că deși XBB.1.16 a fost detectat în alte țări, majoritatea secvențelor provin din India, unde a înlocuit alte variante.
3.122 de noi îmbolnăviri în India, într-o singură zi
În statul de sud Kerela, autoritățile au reintrodus măștile pentru vârstnici, femeile însărcinate și cei din categoria de risc crescut; măsura vine în momentul în care Ministerul Sănătății din țară a înregistrat 40.215 infecții active cu Covid pe 12 aprilie.
Oficialii îndeamnă acum statele să sporească testele pentru virus.
Profesorul virolog Lawrence Young de la Universitatea din Warwick a declarat pentru The Independent că apariția noii variante în India este un semn că nu am depășit încă zona de risc: „Trebuie să fim cu ochii pe el. Când apare o nouă variantă, trebuie să aflați dacă este mai infecțioasă, mai cauzatoare de boli sau dacă este mai patogenă și ce se va întâmpla în ceea ce privește protecția imunitară.”
Riscul unor focare de COVID nu a fost depășit
„Acest gen de lucruri evidențiază importanța supravegherii genomice, dar multe țări, inclusiv a noastră, ne-au lăsat puțin garda jos și nu putem fi siguri ce variante există și ce nivel de infecție provoacă până când vedem o focar semnificativ” , adaugă specialistul.
Conform estimărilor OMS, India a fost devastată de valul variantei Delta, în 2021, cu un total de 4,7 milioane de decese. Atunci, sstemul de sănătate a fost depășit de numărul pacienților infectați, unele spitale rămânând chiar fără oxigen.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol