O parte a clădirii care adăpostește internetul Liceului Tamasi Aron, din Odorheiu Secuiesc, s-a prăbușit în această după-amiază. La fața locului intervin forțe ale IGSU, fiind consemnate mai multe victime, printre care minori, potrivit szekelyhon.ro. Potrivit IGSU, sunt cel puțin trei victime, dintre care una are nevoie de resuscitare.
“O persoană este în stare conștientă, una este inconștientă. O altă persoană este resuscitată. Este vorba și de minori. Nu avem vârstele lor. Este prematur să ne pronunțăm despre ce s-a întâmplat. Misiunea noastră este să ne asigurăm că toate persoanele sunt bine. Acestea sunt datele preliminare. Până în aceste momente, doar aceste persoane au fost scoase. Se continuă misiunile de căutare și salvare”, a declarat purtătorul de cuvânt ISU Harghita.
“Suprafața afectată este de aproximativ 200 mp. La locul intervenției au fost alocate 2 mașini de stingere, o descarcerare, un camion, un container multirisc, o ambulanță SMURD, 2 ambulanțe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență”, transmit pompierii.
Clădirea aștepta lucrări de renovare. Clădirea aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie.
UPDATE
Timp de zece minute, paramedicii care au luptat pentru viața celei de-a treia fete prinse sub dărâmături, au reușit în cele din urmă să o resusciteze și au transportat-o la spital. Victima aflată în stop cardio respirator a răspuns manevrelor de resuscitare. Momentan nu există informații despre gravitatea rănilor suferite de aceasta. Prima fată, care a fost salvată de echipele sosite la fața locului, a suferit o fractură de claviculă și una de membru superior. Se presupune că sub ruine ar mai fi cel puțin un copil – un băiat – și echipele de intervenție încă îl caută – a informat Péter Szilárd, directorul serviciului județean de salvare, potrivit szekelyhon.ro.
UPDATE
DSU a transmis că echipele de căutare-salvare comunică verbal cu a patra victimă, tot un copil, și acționează pentru scoaterea acesteia de sub dărâmături.
Potrivit ISU Harghita, toate cele trei persoane extrase până acum sunt minore.
Continuă misiunea de căutare și salvare a altor posibile victime prinse sub dărâmături.
De la Miercurea Ciuc a fost adus un container multirisc, pentru a ajuta intervenția la fața locului.
UPDATE
Cea de-a patra victimă, un băiat, a fost scoasă de sub dărâmături. Din păcate, starea sa este una foarte gravă, iar echipele de intervenție efectuează manevre de resuscitare.
DSU a transmis anterior că echipele de căutare-salvare comunică verbal cu a patra victimă și acționează pentru scoaterea acesteia de sub dărâmături.
UPDATE
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că, din primele informații, clădirea se afla pe lista celor cu risc seismic și că erau planificate lucrări de consolidare. De asemenea, menționează că acesta a fost actualizată ultima dată în luna octombrie, astfel încât părinții au fost informați care este situația clădirii.
Pe lista clădirilor încadrate sau nu într-o clasă de risc seismic, citată de Ligia Deca, în ceea ce privește Liceului Tamasi Aron, se află săli de curs și laboratoare unele reabilitate, altele nu, dar și un cămin, probabil clădirea care s-a prăbușit acum. Aceasta nu este încadrată într-o clasă de risc seismic și nu a fost reabilitată.
Conform site-ului liceului, în internat erau cazați, în mod normal, aproximativ 120-130 de copii, însă nu este clar câți copii erau acolo atunci când clădirea s-a prăbușit.
UPDATE
A patra victimă, care a fost scoasă inconștientă de sub dărâmături, apoi s-a încercat resuscitarea sa, a decedat. Este vorba despre un băiat, care inițial a putut comunica din locul în care fusese prins sub dărâmături, cu echipa de intervenție la fața locului.
”Nu s-a putut reanima a patra victimă”, a anunțat Alina Maria Ciobotariu, purtător de cuvânt al serviciuluipompierilor din județul Hargita.
szekelyhon.ro scrie că nu se știe cu exactitate câți elevi se aflau în cămin la momentul prăbușirii, dar cert este că s-ar fi putut produce cu ușurință un accident cu mai multe victime, deoarece porțiunea prăbușită a clădirii era la dormitoare – la etaj de fete și băieții jos. În plus, în internat se desfășura și o activitate extrașcolară, o repetiție de cor, în momentul incidentului.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol