2 iunie 2023, 14:26

O porțiune de 50m lipsește din conducta Nord Stream 1 din Marea Baltică VIDEO

O secțiune care măsoară cel puțin 50 de metri lipsește din conducta spartă de gaz Nord Stream 1 din Marea Baltică, a informat marți cotidianul suedez Expressen, după ce a filmat ceea ce a spus că sunt primele imagini publicate ale pagubelor.

Poliția și procurorii suedezi suspectează că scurgerile de la Nord Stream 1 și Nord Stream 2, depistate la 26 septembrie, au fost provocate de explozii submarine deliberate și investighează cazul ca un act grav de sabotaj.

Videoclipul publicației Expressen, realizat cu un mic vehicul subacvatic operat de la distanță sau o dronă submarină, a depistat metal îndoit și o conductă larg deschisă în apele tulburi de pe fundul Mării Baltice.

Porțiuni ale conductei păreau să aibă margini drepte, ascuțite, iar altele prezentau deformări, potrivit filmărilor înregistrate la o adâncime de aproximativ 80 de metri.

Videoclipul a fost filmat luni, a precizat Expressen.

Reuters nu a putut verifica din surse independente că imaginile publicate de cotidian au fost făcute la Nord Stream 1.

Serviciile de securitate din Suedia au anunțat luna aceasta că au confiscat material de la fața locului, după ce și-au încheiat ancheta.

Nu se știe cum investigația autorităților suedeze la locul crimei ar fi putut modifica zona, potrivit Expressen.

Paza de Coastă a țării nu a putut fi contactată pentru comentarii.

Poliția din Copenhaga, care anchetează spărturile separate de la cele două conducte, a anunțat marți că găurile identificate pe partea daneză a frontierei maritime la Marea Baltică par să fi fost cauzate de „explozii puternice”.

Marina suedeză și poliția de securitate au refuzat să comenteze.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol