25 aprilie 2024, 5:22

O poveste cu un ghețar care mută granița dintre Elveția și Italia. Sau despre încălzirea climatică

Încălzirea climatică are efecte nebănuite. De data aceasta, povestea este despre un ghețar. Care, evident, din cauza schimbărilor climatice, se topește.

Gheţarul Theodul care se topeşte în Munţii Alpi a mutat graniţa dintre Elveţia şi Italia, punând în discuţie amplasarea unei cabane montane italiene, relatează The Guardian.

Graniţa se află de-a lungul unei diviziuni de drenaj – punctul în care apa de topire se va scurge pe fiecare parte a muntelui, către o ţară sau alta.

Însă retragerea gheţarului Theodul înseamnă că bazinul hidrografic s-a strecurat spre Rifugio Guide del Cervino, un refugiu pentru vizitatori în apropierea vârfului Testa Grigia de 3.480 de metri şi trece treptat pe sub clădire.

Într-o vizită recentă la restaurantul din locul refugiului, Frederic, un turist în vârstă de 59 de ani, a întrebat: ”Deci, suntem în Elveţia?”

Răspunsul a făcut obiectul unor negocieri diplomatice începute în 2018 şi încheiate cu un compromis anul trecut, dar detaliile rămân secrete.

Când refugiul a fost construit pe o stâncă în 1984, cele 40 de paturi şi mesele lungi din lemn se aflau în întregime pe teritoriul italian. În prezent, două treimi din cabană, inclusiv cele mai multe paturi şi restaurantul, sunt situate din punct de vedere tehnic în sudul Elveţiei.

Problema a ajuns în prim-plan deoarece zona, care se bazează pe turism, este situată în vârful uneia dintre cele mai mari staţiuni de schi din lume. Recent, a fost construită o staţie de telecabină la câţiva metri distanţă.

Un acord a fost încheiat la Florenţa în noiembrie 2021, dar rezultatul va fi dezvăluit doar după ce va fi aprobat de guvernul elveţian, nu înainte de 2023.

”Am fost de acord să împărţim diferenţa”, a spus Alain Wicht, şeful de frontieră la agenţia naţională de cartografiere elveţiană Swisstopo.

Printre atribuţiile sale se numără supravegherea celor 7.000 de borne de frontieră de-a lungul celor 1.935 km de graniţă cu Austria, Franţa, Germania, Italia şi Liechtenstein.

Wicht a participat la negocieri, unde ambele părţi au făcut concesii pentru a găsi o soluţie.

”Chiar dacă niciuna dintre părţi nu a ieşit câştigătoare, cel puţin nimeni nu a pierdut”, a precizat el.

Acolo unde graniţa italo-elveţiană traversează gheţarii alpini, frontiera urmează linia de demarcaţie. Însă Gheţarul Theodul a pierdut aproximativ un sfert din masă între 1973 şi 2010, iar roca de dedesubt a fost expusă gheţii, modificând linii de desecare şi forţând cei doi vecini să redeseneze o porţiune de 100 de metri de graniţă.

Wicht a afirmat că astfel de ajustări sunt frecvente şi au fost în general soluţionate prin compararea măsurătorilor efectuate de inspectori din ţările de graniţă, fără a implica politicienii.

”Ne certăm pentru un teritoriu care nu valorează prea mult”, a subliniat el, dar a adăugat că acesta ”este singurul loc în care a fost implicată o clădire”, astfel, terenul capătă ”valoare economică”.

Omologii săi italieni au refuzat să comenteze ”din cauza situaţiei internaţionale complexe”.

Jean-Philippe Amstein, un fost şef Swisstopo, a declarat că astfel de dispute au fost rezolvate de obicei prin schimbul de parcele de teren cu suprafaţă şi valoare echivalente.

În acest caz, ”Elveţia nu este interesată să obţină o bucată de gheţar”, a spus el, iar ”italienii nu sunt în măsură să compenseze pierderea suprafeţei elveţiene”.

Deşi rezultatul rămâne secret, îngrijitorul refugiului, Lucio Trucco, în vârstă de 51 de ani, a fost înştiinţat că va rămâne pe pământ italian.

”Refugiul rămâne italian pentru că întotdeauna am fost italieni. Meniul este italian, vinul este italian, iar taxele sunt italiene”, a menţionat el.

Anii de negocieri au întârziat renovarea refugiului – satele de o parte şi de alta a graniţei nu au putut elibera autorizaţie de construcţie. Prin urmare, lucrările nu vor fi finalizate la timp pentru inaugurarea programată a unei noi telecabine pe partea italiană a muntelui Klein Matterhorn la sfârşitul anului 2023. Pârtiile sunt accesibile numai din staţiunea de schi elveţiană Zermatt.

Deocamdată, pe hărţile Swisstopo, linia frontierei cu Elveţia rămâne o linie întreruptă atunci când trece de refugiu.

Sursa foto: Wikimedia Commons / Cable1


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol