25 aprilie 2024, 3:40

O rază de speranță, motto-ul taberei pentru copiii cu boli grave

Hemofilia este una dintre bolile care afectează mulți români și necesită o atenție specială. Copiii, încă de foarte mici, trebuie să se obișnuiască cu protecția necesară pentru a avea grijă să nu se accidenteze. Această boală este una ereditară, caracterizată printr-o tulburare a coagulării sângelui, iar în funcție de gravitatea deficitului de anumiți factori sangvini, hemofilia poate fi întâlnită în forme ușoare, moderate sau severe. În cazul ultimilor două categorii și cea mai mică lovitură sau căzătură poate provoca hemoragii.

În acest sens, copiii trebuie să învețe de o vârstă fragedă cum să-și administreze medicamentația și la ce trebuie să aibă grijă. Cu toate acestea, tinerii nu trebuie să se simtă diferiți, cu toate că trebuie să fie ajutați.

O româncă stabilită în SUA s-a decis să dea o mână de ajutor copiilor care sunt afectați de hemofilie sau alte boli grave, ajutându-i anual să participe în tabere gratuite. Este vorba despre Adriana Henderson, plecată pe tărâmul american acum mai bine de 40 ani, studiind acolo medicina. În urmă cu 12 ani, românca s-a întors în România pentru a lansa prima tabără medicală numită Raza de speranță.

De la începuturi… S.T.A.R. Child Relief

La începutul anilor 2000, Adriana Henderson a decis să își reîntoarcă privirea către România și astfel a înființat în SUA asociația S.T.A.R. Child Relief. Acronimul S.T.A.R. provine de la Start Thinking About Romanian Children (n. red. începe să te gândești la copiii români) și astfel a luat naștere dorința româncei de a face bine.

Camp Ray of Hope, căci așa am numit-o, a devenit de la an la an mai puternică, a crescut, la fel ca un copil al meu. Am fost binecuvântată cu posibilitatea de a avea alături oameni dornici să ajute, sponsori americani dispuși să se implice cu generozitate în construirea oazei miraculoase în care timp de o săptămână pe an, 40 de copii petreceau bucuroși împreună și uitau de boală. Din anul 2010, Camp Ray of Hope își lărgește activitatea cu o nouă componentă –Oncopediatria, numărul copiilor beneficiari atingând 120/an, iar în anul 2015 s-au alăturat și copiii cu talasemie. (…) Eforturile noastre în cei peste 10 ani de tabere, au schimbat în bine viața a sute de copii cu suferințe cronice din România„, este citată Henderson de Cul-ura.ro.

Semnificația taberelor pentru copii

Bunăvoința și dorința de a face bine sunt ingredientele acestui proiect care fie că pentru o perioadă, schimbă viața unor copii care au nevoie să se mai desprindă de problemele de zi cu zi. Voluntari din SUA, Canada și România ajută la acest lucru, creează un mediu plăcut pentru cei mici și îi distrează în cele mai comice moduri. De asemenea, aceștia vor putea să exploreze, să-și manifeste imaginația și să progreseze, dorindu-se ca experiența taberei să aibă un mare impact asupra lor.

Între două cure de citostatice – și nu numai, copiii petrec alături de voluntari din străinătate și cei din România, o săptămână de vis, săptămână care de la an la an își schimbă tematica. Sprijinim și promovăm integrarea socială și profesională în societate și redarea sentimentului de apartenență socială a copiilor cu divizibilități fizice, somatice, vizuale, auditive, neuropsihice. Anul acesta, taberele au avut loc în România, la Sâmbăta de Sus, în Făgăraș unde au participat 80 de copii și în Italia unde au mers 27 de copii din România. Am avut șapte zile tematice-a fost distractiv, căci ne-am jucat de indienii și cowboy-ii, am creat costume, am spus povești, am avut 17 voluntari, printre care și medici, dar și foști copii care au participat la tabere de-a lungul anilor. Avem noroc și le mulțumesc sponsorilor, căci tabăra din Italia a costat 25.000 de dolari. Din donațiile primite am putut organiza tabăra. În aceste tabere le dăm încredere în ei, facem lucruri distractive, lucruri pe care nu credeau că le vor face, îi întărim psihic. Pentru mine este un privilegiu, o onoare să pot ajuta acești copii„, a explicat Adriana Henderson, președinta S.T.A.R.

Pe lângă acțiunile de voluntariat menționate mai sus, mai sunt și persoane care fac strângere de fonduri pentru asociație. Două tinere din Statele Unite au pedalat pe biciclete prin Europa pentru donații. Este vorba despre Ashlyn și Kaitlin, care au dorit să schimbe puțin lumea în care trăiesc, ajungând să strângă 5000 dolari odată cu plecare prin statele europene.

Vă invităm să veniți în tabăra Rază de Speranță. În tabăra Rază de Speranță, copiii se bucură de exerciții de karate fără contact, câmpuri de joacă, înot în piscină, confecționarea de obiecte de artă și suveniruri, spectacole în care își expun talentele, excursii, sărbătorirea zilelor de naștere și altele.
Dar tabăra Rază de Speranță înseamnă mai mult decât jocuri amuzante și cântece nostime. Rază de Speranță le redă participanților copilăria. Într-un mediu sigur și relaxant, participanții își fac prieteni noi și gustă din plin plăcerea de a fi copii.
Dați-ne posibilitatea de a umple inima copilului dumneavoastră cu dragoste și uimire.
În cadrul  taberei Rază de Speranță misiunea noastră este să schimbăm viața copiilor cu boli oncologice și hematologice. Scopul nostru este să deschidem o tabără în fiecare vară, doar pentru ei, fără vreun cost din partea familiilor lor.
Tabăra noastră nu are în vedere doar simple activități sau istorisirea unor povești într-un cadru familiar. Ea privește lucruri care țin de prietenie, speranță, explorare și schimbare. Noi oferim această experiență memorabilă care îmbogățește cu ajutorul donatorilor și sponsorilor noștri.”, se arată în manifestul de pe pagina oficială a proiectului.

Taberele sunt gratuite pentru toții copiii care se îndeplinesc anumite condiții.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol