6 decembrie 2023, 5:36

O regiune din Ungaria este lider în UE în privința ratei de sinucideri

Raportat la numărul populației, regiunea Alföld din Ungaria are cea mai mare rată de sinucideri dintre toate regiunile din Uniunea Europeană.

Pe baza celor mai recente date Eurostat din 2020, Lituania are cea mai mare rată de sinucideri la 100.000 de locuitori (21,3), urmată de Ungaria (17,1), Slovenia (17) și Estonia (16,3).

Cele mai scăzute rate ale sinuciderii sunt raportate în Cipru (3,5), Malta și Grecia (ambele având 4), Italia (5,6) și Slovacia (6,9), scrie publicația ungară Qubit.

Analizând motivațiile din spatele acestor fluctuații ale ratelor sinuciderii, experții indică diverși factori, inclusiv nivelul economic, industrializarea, dezvoltarea societății și oportunitățile de creștere personală.

Creșterea gradului de recunoaștere și depistarea precoce a bolilor mintale pot juca, de asemenea, un rol în schimbarea ratei de sinucideri.

Este vital să înțelegem că multe dintre sinucideri nu pot fi atribuite doar problemelor de sănătate mintală. Experții susțin că sinuciderea este o problemă socială complexă și servește uneori ca mecanism de adaptare.

Cercetătorii sugerează că poate exista un model moștenit în spatele modului de distribuire a sinuciderilor.

Ungaria a fost cândva în fruntea statisticilor globale privind sinuciderile, însă situația s-a îmbunătățit semnificativ de la mijlocul anilor `80.

Cu toate acestea, țara se confruntă în continuare cu variații regionale ale ratelor de sinucideri, regiunea Alföld înregistrând o rată ridicată în 2020.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol