3 octombrie 2023, 8:05

O rețea de cel puțin 34 de pagini de Facebook gestionate din România a acționat concertat pentru a răspândi dezinformarea cu românii chemați în Armată

O rețea de cel puțin 34 de pagini de Facebook gestionate din România, cu audiență cumulată de peste 10 milioane de utilizatori și proprietari anonimi, a acționat concertat pentru a răspândi dezinformare pe rețeaua socială.

Deghizate sub aparența unor pagini destinate utilizatorilor din diaspora, paginile oferă conținut identic – un melanj de rețete tradiționale, leacuri băbești și postere cu „Bună dimineața la cafeluță”, printre care inserează materiale cu conținut fals și alarmist.

Toate cele 34 de pagini au partajat, în dimineața zilei de 11 octombrie, același conținut fals la intervale de timp care variază între 2 și 25 de secunde, potrivit misreport.ro.
Comportamentul celor 34 de pagini se înscrie în definiția dată de Facebook comportamentului inautentic coordonat (coordinated inauthentic behavior – CIB).
CIB este descris ca fiind atunci când un grup de pagini sau oameni acționează concertat pentru a-i înșela pe ceilalți cu privire la identitatea lor și la scopul acțiunilor pe care le îndeplinesc. Și, cel puțin teoretic, CIB este penalizat de Facebook.
”Pe 14 octombrie, Factual semnala că pagina de Facebook Cinematografia veche a postat o informație alarmistă, care, în urma analizei, s-a dovedit a fi falsă: și anume, că românii ar fi chemați „cu miile” înapoi în armată. Postarea era identică cu cele prezentate în colajul de mai sus.
Am căutat sursa inițială care a distribuit acest fals și am descoperit o întreagă operațiune, coordonată, prin care cel puțin 34 de pagini, fiecare cu audiențe de zeci și sute de mii de utilizatori, au distribuit pe Facebook falsul în aceeași zi, în câteva intervale orare, la o distanță de secunde una de cealaltă. Câteva dintre aceste pagini – aparent fără nicio legătură una cu cealaltă – au postat falsul la aceeași oră, minut și secundă.
Am împărțit paginile în funcție de intervalul orar în care au distribuit falsul”, scrie misreport.ro.
Mai multe, aici

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol