8 decembrie 2024, 12:35

O româncă, în deschiderea conferinței internaționale Heidelberg Laureate Forum. Din Brașov pe scena lumii VIDEO

Rar ai ocazia să stai într-o încăpere cu așa o aglomerație de IQ (coeficient de inteligență). În perioada 18-23 septembrie 2022, cei mai prestigioși matematicieni și experți în computer science și-au dat întâlnire în orașul german Heidelberg cu viitoarea generație de cercetători.

Din 2013, conferința internațională Heidelberg Laureate Forum (HLF) se dorește a fi o platformă de comunicare și networking între aproximativ 20 de laureați din domeniu și în jur de 200 dintre cei mai promițători tineri cercetători în domeniul matematicii și al informaticii de pe tot globul.

Aleși dintre aleși

Din SUA până în China, Australia și Africa de Sud, orașul universitar Heideilberg a fost luat cu asalt de tinerii aleși cu mare atenție. Aceștia nu doar că și-au încheiat cu brio studiile la cele mai importante universități din lume, dar au început deja să calce pe urmele mentorilor lor.

Conferința propune atât paneluri științifice, cât și evenimente culturale și sociale menite să încurajeze tinerii cercetători să vorbească deschis cu somitățile din domeniu, să pună întrebări si să dezbată propriile planuri de cercetare.

Din Brașov pe scena lumii

Printre cei 200 de tineri cercetători s-a aflat și o româncă, Letiția Pârcălăbescu din Brașov. Ea a avut un scurt discurs video în cadrul ceremoniei de deschidere. Letiția a absolvit liceul cu predare în limba germana “Johannes Honterus” din Brașov.

În 2013 a ajuns cu o bursă DAAD să studieze la Universitatea Heidelberg, unul dintre cele mai vechi centre universitare din Europa, unde și astăzi 25% din populația orașului este formată din studenți.

În perioada 2013-2016 a absolvit facultatea de fizică și astronomie, iar din 2015 a început în paralel facultatea de matematică și știința calculatoarelor, pe care a absolvit-o în 2017. Astăzi, Letiția predă la Universitatea din Heidelberg, la departamentul de computational linguistics (încă din 2019), a co-fondat site-ul explanationmark.de și are propriul canal de Youtube “AI Coffee Break with Letiția”, unde vorbește despre știință, inteligență artificială, învățarea automată și multe altele.

Problema egalității de gen

Laureații Forumului de la Heidelberg sunt invitați din rândul câștigătorilor prestigioaselor premii din domeniu: Premiul Abel, ACM A.M. Turing Award, ACM Prize în Computing, Fields Medal, IMU Abacus Medal și Nevanlinna Prize.

Problema discrepanței uriașe în ceea ce privește egalitatea de gen apasă în continuare pe acest domeniu. Cum premiile amintite mai sus sunt acordate pentru întreaga carieră, câștigătorii sunt aproape în totalitate bărbați, într-o majoritate covârșitoare albi. O singură femeie a câștigat în ultimii 25 de ani. Diversitatea este un aspect foarte important la conferintele cu impact mondial din această epocă.

Tocmai de aceea, prezența Letiției la un astfel de eveniment cântărește mult mai mult decât ar crede unii. Decenii la rând, femeile au avut de suferit pentru acceptarea și recunoașterea meritelor în acest domeniu.

Organizatorii au dat asigurări că în câțiva ani, numărul femeilor care vor atinge recunoașterea mondială în domeniul STEM va fi cel puțin egal cu cel mai bărbaților, fiindcă ”ne aflăm într-o epocă în care sunt recompensate valoarea și rezultatele, fără a ține cont de gen, rasă sau proveniență”.

Relevanța socială

Printre laureatii din acest an se numeră: Pieter Abbeel, Sanjeev Arora, Manuel Blum, părintele Internetului Vinton Gray Cerf, Stephen Arthur Cook, Withfield Diffie, Alexei Efros, Gerd Faltings, Martin Hellman, Leslie Lamport, Yann Lecum, Shigefumi Mori, Bao Chau Ngo, Shetak Patel, Raj Reddy, Adi Shamir, Ivan Sutherland, Joseph Sifakis, Endre Szemeredi, Robert Tarjan sau Avi Wigderson.

HLF a fost fondat de inginerul Doctor honoris causa Klaus Tschira (1940-2015). “Matematica și știința calculatoarelor întrepătrund toate aspectele și sferele vieții. Ele asigură fundamentul societății moderne și extrem de inginerizate de astăzi și aparțin culturii noastre. Relevanța lor socială va continua să crească”, își motiva Tschira decizia de a crea acest forum.

Sursa foto: Istvan Deak , Facebook și HLF


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol