8 august 2020, 20:54

O româncă, în echipa câștigătoare a premiului Nobel pentru fizică

În aceste zile se decernează premiile Nobel pentru diferite categorii, însă ceea ce ne-a atras atenția este echipa câștigătoare din domeniul fizicii. Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) este numele echipei care a primit premiul Nobel pentru fizica anul acesta și are în componența ei o româncă, pe Anamaria Effler.

Proiectul LIGO a reușit observarea undelor gravitaționale, acest lucru având loc în septembrie 2015, fiind văzute pentru prima oară. Despre aceste unde a vorbit și Albert Einstein acum 100, undele provenind din coliziunea a două găuri negre și având nevoie de 1,3 miliarde de ani pentru ca aceste valurile gravitaționale să fie înregistrate de detectorul LIGO, informează Specialarad.ro.

Ei bine, Anamaria Effler, născută în Arad, face parte din această echipă. Ea are 33 ani și a terminat studiile liceale în anul 2003 la Colegiul Moise Nicoară. După acest moment, românca a plecat la o universitate din SUA, la CalTech (California Institute of Technology), un insitut specializat pe domeniul științelor.

De 10 ani lucrează în cadrul acestui proiect. De doi ani, de când a terminat doctoratul este chiar angajată la LIGO. Din acest motiv cred că atât ea, cât și cei care au lucrat atât de mult la acest proiect sunt o părticică a acestui Premiu Nobel, cu toții contribuind la el. Unul dintre cei trei câștigători ai Premiului Nobel chiar i-a predat Anamariei fizică la CalTech, în perioada facultății. Probabil că atunci a prins ea dragul pentru acest proiect. Într-una din vizitele mele în SUA chiar am avut oportunitatea de a-l întâlni pe unul dintre cei trei și pot spune că m-a impresionat modestia și naturalețea sa, deși vedem cu toții ce personalități importante sunt”, a declarat mama româncei, citată de sursa menționată.

Nu este pentru prima oară când Aradul oferă României prestigiu prin oamenii de acolo. Acum trei ani, Stefan Hell, născut și crescut în același județ, câștigând Premiul Nobel pentru Chimie alături de americanii Eric Betzig și William E. Moerner.

[Sursă imagine: motherboard.vice.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.