CITIRE

O româncă, printre câștigătorii Premiilor Uniunii ...

O româncă, printre câștigătorii Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură. Drumul Tatianei Ţîbuleac de la jurnalism la beletristică

Ori de câte ori au ocazia, românii demonstrează faptul că determinarea și pasiunea cu care fac lucrurile îi pot aduce pe cele mai înalte culmi ale succesului. Recent, Tatiana Ţîbuleac, o româncă pasionată de literatură a fost nominalizată pentru a primi un premiu important, într-o gală a Uniunii Europene.

Printre câștigătorii nominalizați în cadrul ediției 2019 a Premiilor Uniunii Europene pentru Literatură se mai numără și alți 14 autori din întreaga Europă. Acest anunț a fost făcut de ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, şi Comisarul European pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Sport, Tibor Navracsics, în cadrul unui eveniment organizat la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, menționează Agerpres.

Ministrul Valer-Daniel Breaz a declarat cu acest prilej că „obiectivele Premiului Uniunii Europene pentru Literatură sunt în deplină concordanţă cu cele ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv de a proteja şi promova bogata diversitate culturală şi lingvistică a UE, de a promova valorile comune europene şi de a stimula competitivitatea sectoarelor noastre culturale şi creative. Literatura europeană este o componentă fundamentală a identităţilor noastre culturale, iar prin intermediul traducerilor contribuie la crearea unui spaţiu cultural comun. Sunt bucuros că familia câştigătorilor s-a extins astăzi şi va include mai mulţi autori ale căror opere vor fi traduse, facilitând circulaţia acestora la nivel transfrontalier, în interesul cetăţenilor europeni„, pentru Agerpres.

Gala în care se vor decerna premiile va avea loc pe 2 octombrie, la Bozar, în Bruxelles. Prin înmânarea acestui premiu sunt recunoscute la nivel european talentele literare, dar și bogăţia literaturii europene contemporane. Până în acest moment, 108 autori din 41 de țări au primit această distincție, în doar zece ani de la înființare.

Tatiana Țibuleac s-a năcut în anul 1978 în Chișinău, dar s-a mutat de câțiva ani la Paris. La bază este jurnalist și a lucrat mai întâi în presa scrisă, iar apoi la ProTv Chișinău timp de 10 ani.

Imediat după mutarea sa la Paris a început să scrie romane de ficțiune și a reușit să și publice două dintre ele: Vara în care mama a avut ochii verzi (Cartier, 2017) și Grădina de sticlă(Cartier, 2018). Poveștile fascinate din spatele romanelor au adunat în jurul româncei și un grup de cititori pasionați care au încurajat-o să continuie să scrie.

Cărțile ei sunt iubite și apreciate în toată Franța, iar Vara în care mama a avut ochii verzi a luat premiul „Observator cultural” pentru proză în 2018, a fost tradus în franceză și transformat în piesă de teatru de Nicoleta Lefter, potrivit Scena9.

Puteți citi mai multe despre Tatiana Țibuleac aici.

Surse Agerpres și Scena9.

Sursă Cover Foto: timpolis.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.