25 august 2023, 14:39

O substanță chimică găsită într-un îndulcitor obișnuit afectează ADN-ul

Un nou studiu a descoperit că o substanță chimică, care se formează atunci când digerăm un îndulcitor utilizat pe scară largă, este „genotoxică”, ceea ce înseamnă că distruge ADN-ul. Substanța chimică se găsește, de asemenea, în cantități infime în îndulcitorul în sine, iar această descoperire ridică o serie de întrebări cu privire la modul în care acesta poate contribui la problemele de sănătate.

Sucraloza este un îndulcitor artificial derivat din zahăr ce a fost descoperit în 1976. Acesta este de 600 de ori mai dulce decât zahărul şi de câteva ori mai dulce decât zaharinaaspartamul şi ciclamatul.

Sucraloza nu diferă de zahăr în ceea ce priveşte gustul şi este mai stabilă la temperaturi înalte decât ceilalţi îndulcitori artificiali. Acest îndulcitor este obţinut prin alterarea chimică a structurii zahărului (se înlocuiesc 3 grupări OH cu trei atomi de clor) şi nu trebuie considerat un produs natural cum este promovat uneori de comercianţi şi producători.

Îndulcitorul artificial în cauză este sucraloza și este utilizat pe scară largă pentru a reduce aportul de zaharuri adaugate din alimentație, întrucât nu are calorii.

Cercetările anterioare ale aceleiași echipe au stabilit că mai mulți compuși solubili în grăsimi sunt produși în intestin după ingerarea sucralozei. Unul dintre acești compuși este sucraloza-6-acetat.

„Noua noastră cercetare stabilește că sucraloza-6-acetat este genotoxică”, spune Susan Schiffman, autorul corespondent al studiului și profesor adjunct în cadrul departamentului de inginerie biomedicală de la universitatea de stat din Carolina de Nord.

„Am descoperit, de asemenea, că urme de sucraloză-6-acetat pot fi găsite în sucraloza din comerț, chiar înainte ca aceasta să fie consumată și metabolizată”, a subliniat profesorul.

Pentru a pune acest lucru în context, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară are un prag de îngrijorare toxicologică pentru toate substanțele genotoxice de 0,15 micrograme pe persoană pe zi, explică prof. Schiffman.

„Cercetarea sugerează că urmele de sucraloză-6-acetat dintr-o singură băutură îndulcită cu sucraloză pe zi depășesc acest prag”, a precizat ea.

„Și asta fără a lua în calcul cantitatea de sucraloză-6-acetat produsă sub formă de metaboliți după consumul de sucraloză”, a adăugat cercetătoarea.

Pentru studiu, oamenii de știință au efectuat o serie de experimente in vitro prin care au expus celulele sanguine umane la sucraloză-6-acetat și au monitorizat markerii de genotoxicitate.

„Pe scurt, am descoperit că sucraloza-6-acetat este genotoxic și că a rupt efectiv ADN-ul în celulele care au fost expuse la această substanță chimică”, a declarat prof. Schiffman.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, teste in vitro care au expus țesuturile intestinale umane la sucraloză-6-acetat.

„Alte studii au descoperit că sucraloza poate afecta negativ sănătatea intestinelor, așa că am vrut să vedem ce s-ar putea întâmpla acolo”, a explicat ea.

Când au expus sucraloza și sucraloza-6-acetat la țesuturile epiteliale intestinale – țesutul care căptușește peretele intestinal – cercetătorii au constatat că ambele substanțe chimice provoacă „scurgeri intestinale”.

Practic, ele fac peretele intestinului mai permeabil. Substanțele chimice deteriorează „joncțiunile strânse”  sau interfețele prin care celulele din peretele intestinal se conectează între ele, au explicat autorii studiului, publicat luni, în Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B.

„Un intestin permeabil este problematic, deoarece înseamnă că lucrurile care în mod normal ar fi eliminate din organism prin fecale se scurg în schimb din intestin și sunt absorbite în fluxul sanguin”, au precizat ei.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, activitatea genetică a celulelor intestinale pentru a vedea cum răspund acestea la prezența sucralozei-6-acetat.

Astfel au descoperit că celulele intestinale expuse la sucraloză-6-acetat aveau o activitate crescută în genele legate de stresul oxidativ, inflamație și carcinogenitate.

„Această lcercetare ridică o serie de îngrijorări cu privire la potențialele efecte asupra sănătății asociate cu sucraloza și metaboliții săi”, spune prof. Schiffman.

„Este timpul să revizuim statutul de siguranță și de reglementare al sucralozei, deoarece dovezile sunt din ce în ce mai multe că aceasta prezintă riscuri semnificative. În orice caz, încurajez oamenii să evite produsele care conțin sucraloză. Este ceva ce nu ar trebui să mănânce”, a avertizat cercetătoarea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol