19 septembrie 2020, 8:20

O țară din UE anunță sfârșitul epidemiei de coronavirus. Întâmplător, e și cea mai verde din Europa

Se poate spune că destrămarea Iugoslaviei a fost pentru Slovenia un fel de binecuvântare. Vecinătatea sa geografică cu vestul Europei grăbindu-i procesul de câştigare a independenţei (la 25 iunie 1991). În plus, legăturile cu Austria, care datează încă de pe vremea monarhiei austro-ungare, i-au ajutat concret pe sloveni în planul politicii externe. Astfel, nu a mirat pe nimeni de ce Slovenia a reuşit fără prea mari eforturi să se integreze în Uniunea Europeană, la 1 mai 2004.

Anunțul Guvernului

Acum, Slovenia a proclamat sfârşitul epidemiei de COVID-19 pe teritoriul său şi şi-a redeschis frontierele, chiar dacă unele măsuri preventive rămân în vigoare, relatează France Presse.

„Astăzi Slovenia are cea mai bună situaţie clinică din Europa, ceea ce ne permite să punem capăt stării epidemice” declarate la 12 martie în ţară, a afirmat joi premierul sloven Janez Jansa, potrivit balkaninsight.com.

Frontierele Sloveniei vor fi redeschise pentru toţi cetăţenii UE, în timp ce cetăţenii altor state vor trebui să stea în carantină.

Slovenia, ţară cu 2 milioane de locuitori care se învecinează cu Italia, Croaţia şi Austria, a înregistrat în total 1.500 de contaminări şi 103 de decese de COVID-19, cu puţine noi contaminări în ultimele zile.

Unele restricții rămân în vigoare

Unele restricţii vor rămâne în vigoare, cum ar fi interdicţia de adunări publice, obligativitatea de a purta mască şi respectarea regulilor de distanţare socială.

La începutul săptămânii, guvernul sloven a anunţat ridicarea celor mai multe restricţii începând de săptămâna viitoare, printre care redeschiderea centrelor comerciale şi a hotelurilor cu mai puţin de 30 de paturi.

Potrivit radioului public sloven, prin declararea sfârşitului epidemiei statul evită prelungirea automată, până la sfârşitul lui iunie, a unui set de măsuri de susţinere economică votate pentru a ajuta populaţia şi afacerile. Prin urmare, aceste măsuri se vor încheia la sfârşitul lunii mai.

”Părticica verde a Europei”

Slovenia (una dintre cele mai mici ţări din lume) este vizitată de tot mai mulţi turişti, încântaţi de peisajul montan, pădurile frumoase care acoperă aproape jumătate din suprafaţa ţării, dar şi de multitudinea de lacuri şi de peşteri. Desigur, lor li se alătură pârtiile de schi din Munţii Alpi şi litoralul, acesta din urmă întinzându-se pe o suprafaţă de zeci de kilometri.

Oraşele medievale de pe malul Mării Adriatice sunt şi ele un punct important de atracţie pentru turiştii care aleg să-şi petreacă vacanţa în Slovenia.

Cât despre cadrul natural plin de verdeaţă de care beneficiază ţara, acesta i-a dat pseudonimul de „Părticica verde a Europei”, iar diversitatea de monumente arheologice, istorice şi arhitecturale care se întâlnesc în Slovenia, i-au adus denumirea de „Europa în miniatură”.

Ljubljana, capitala Sloveniei

Ljubljana, capitala Sloveniei


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.