23 iunie 2024, 15:27

O tehnologie de ultimă generație ar putea ajuta energia solară să devină mai eficientă și mai ieftină

Panourile solare sunt printre cele mai importante instrumente pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice, iar o tehnologie de ultimă generație ar putea ajuta energia solară să devină mai eficientă și mai ieftină.

În prezent, majoritatea panourilor solare folosesc siliciu pentru a absorbi lumina soarelui și a o transforma în energie electrică. Cercetătorii au observat că și alte materiale sau substanțe, cum ar fi cristalele perovskite, pot absorbi lumina solară de diferite lungimi de undă.

Materiale inovatoare pentru o eficiență sporită

Cele două materiale, siliciu și perovskite, pot fi utilizate împreună pentru construirea panourilor solare super-eficiente. Acestea ar putea produce mai multă energie electrică decât panourile solare tradiționale, la un cost mai mic.

Totuși, există bariere în calea comercializării acestei tehnologii: panourile cu perovskite sunt mai dificil de fabricat și se pot degrada mai ușor. Compoziția electrochimică a cristalelor le face sensibile la absorbția apei și degradarea din cauza căldurii.

Progrese și provocări în dezvoltarea panourilor super-eficiente

Cercetătorii lucrează la eficientizarea panourilor care îmbină tehnologia clasică și cristalele perovskite și au reușit să atingă o rată cât înaltă a eficienței. Unele companii din China au anunțat că intenționează deja să înceapă producția de panouri solare super-eficiente care, prin comparație cu panourile solare tradiționale, permit reducerea semnificativă a costurilor de producție.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol