24 iunie 2024, 7:46

O treime dintre părinți intenționează să le ofere bani copiilor lor de Crăciun, potrivit unui studiu

O treime dintre părinți (32%) plănuiesc să le ofere copiilor lor bani de Crăciun anul acesta – un sfert dintre ei spunând că aceștia ar prefera bani în locul unui cadou fizic.

Banii ocupă un loc fruntaș pe lista de dorințe de Crăciun a celor mici (2022), imediat după îmbrăcăminte, încălțăminte și/sau accesorii.

Dar un sondaj realizat pe 1.000 de copii și părinții lor din Marea Britanie a constatat că un procent tradițional de 40% dintre mame și tați preferă în continuare să le ofere copiilor lor cadouri fizice de Crăciun – cu favoritele clasice precum Lego, jucării de pluș și cărți care apar în continuare pe lista de dorințe.

Dintre cei care le vor oferi bani copiilor lor, doar jumătate (49%) intenționează să facă acest lucru în numerar – 22% le vor scrie un cec, iar 40% vor oferi un card cadou sau un voucher, scrie The Mirror.

Cec, card cadou, voucher, cash

Will Carmichael, CEO al NatWest Rooster Money, care a comandat studiul, a declarat: „Având în vedere gama de opțiuni digitale existente, utilizarea numerarului în viața de zi cu zi este în scădere – și asta înseamnă că trebuie să evoluăm continuu modul în care ne implicăm și gestionăm banii cu copiii noștri.

Formele digitale ale monedei capătă un rol crucial și în creștere, mulți părinți spunând că acestea nu numai că sunt mai ușor de urmărit, dar le pot oferi copiilor mai multă independență. Nu putem prezice modul în care formatul banilor va continua să evolueze în viitor – așa că ideea aici este în jurul alegerii și oferirea de opțiuni în funcție de vârstă și context. Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să avem conversații deschise și să ne implicăm cu copiii noștri încă de la început, pentru a-i ajuta să devină cheltuitori, câștigători și economiști sănătoși.”

Alte cifre

Dintre părinții care încă intenționează să ofere copilului lor un cadou fizic de acest Crăciun, mai mult de jumătate (56%) fac acest lucru pentru că ei cred că darurile tangibile pe care copiii lor le pot ține în mână se simt mai speciale, în timp ce 29% cred că copiii lor înțeleg mai bine valoarea cadourilor fizice.

Unul din cinci (20%) merge chiar mai departe, spunând că darurile fizice le oferă copiilor lor o oportunitate de învățare, în timp ce 47% consideră că acestea se simt mai personale.

Și, da, criptomonede

De asemenea, a reieșit că, dintre părinții care plănuiesc să le ofere bani copiilor lor de Crăciun, 13% intenționează să le ofere copiilor lor cadouri într-o monedă de joc, cum ar fi Robux sau Minecoins, iar 8% vor pune criptomonede în portofelul electronic al copilului lor.

Fizic sau virtual, Crăciunul 2022 nu va fi ieftin – părinții plănuiesc să cheltuiască în medie 251 de lire sterline/173 de euro pentru a îndeplini lista de dorințe de Crăciun a copilului lor.

Iar studiul, realizat prin intermediul OnePoll, a constatat că 37% dintre părinți susțin că au folosit Crăciunul ca o oportunitate de a-și învăța copiii despre bani în trecut.

Iona Bain, expert în finanțe personale și purtător de cuvânt al Natwest Rooster Money, a adăugat: „Asistăm la o schimbare interesantă în modul în care tinerii se implică și învață despre bani.

„Acest lucru este valabil mai ales în cazul Generației Alpha, care crește cu atât de multe instrumente financiare noi, digitale, la care generațiile anterioare nu au avut niciodată acces – de la aplicații de economisire și carduri de cheltuieli, la monede digitale”.

„În timp ce banii lichizi se dovedesc încă populari printre copii, Robux și alte monede de joc sunt acum mai solicitate decât cardurile cadou. Iar pe măsură ce copiii cresc, se orientează către lucruri precum transferul bancar ca mijloc preferat de a primi bani, pe măsură ce devin mai încrezători din punct de vedere financiar. Este de înțeles că, pentru mulți părinți, banii lichizi fizici încă joacă un rol vital de Crăciun.”

Foto Unsplash


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol