18 septembrie 2024, 10:31

O VESTE EXTRAORDINARĂ. Cercetătorii au reușit să regenereze celule musculare cardiace

Cercetători de la Universitatea din Houston, SUA, au folosit o tehnologie unică cu ajutorul căreia au reparat și regenerat celulele musculare cardiace la șoareci, afectate în urma unui  infarct miocardic.

Descoperirea ar putea deveni o strategie clinică puternică pentru tratarea bolilor de inimă la om, potrivit savanților americani.

Noua tehnologie dezvoltată de echipa de cercetători utilizează acidul ribonucleic mesager sintetic (ARNm – vă sună cunoscut de la vaccinul anti-COVID? – n.r) pentru a furniza inimii șoarecilor factori de transcriere modificați (proteine care controlează conversia ADN-ului în ARN).

Descoperirile au fost publicate în Journal of Cardiovascular Aging.

„Nimeni nu a mai reușit să facă acest lucru într-o asemenea măsură și credem că ar putea deveni un posibil tratament pentru oameni”, a declarat Robert Schwartz, un reputat profesor de biologie și biochimie la colegiul de șiințe ale naturii și matematică din cadrul Universității din Houston, care a condus studiul.

Cercetătorii au demonstrat că doi factori de transcriere modificați, Stemin și YAP5SA, lucrează împreună pentru a intensifica reproducerea cardiomiocitelor (celulele musculare cardiace), izolate din inimile șoarecilor. Experimentele au fost efectuate in vitro, pe culturi de țesuturi.

Într-o altă descoperire, care urmează să fie publicată în același jurnal, echipa va raporta că factorii de transcriere modificați, Stemin și YAP5SA, au reparat inimile deteriorate ale șoarecilor in vivo. Mai mult, nucleele miocitelor s-au replicat de cel puțin 15 ori în 24 de ore după injecții cardiace care au livrat factorii de transcriere modificați.

Bradley McConnell, profesor de farmacologie, și studentul Emilio Lucero, de la colegiul de farmacie UH, au colaborat la studiu producând modelul de șoarece adult cu infarct.

Potrivit cercetătorilor, un beneficiu suplimentar al utilizării de ARNm sintetic, este că acesta dispare în câteva zile, spre deosebire de livrarea virală. Terapiile genice livrate celulelor cu ajutorul vectorilor virali ridică mai multe probleme de biosecuritate, deoarece adenovirusurile nu pot fi oprite cu ușurință. Livrarea pe bază de ARNm are loc rapid și apoi compusul este asimilat de organism și dispare.

Descoperirile sunt deosebit de importante, ținând cont de faptul că mai puțin de 1% din celulele musculare cardiace adulte se pot regenera. „Cei mai mulți oameni trăiesc până la moarte cu majoritatea cardiomiocitelor pe care le-au dobândit în prima lună de viață”, a mai precizat cercetătoarea. În urma unui infarct, când celulele musculare cardiace mor, capacitatea de contracție a inimii poate fi pierdută.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol