20 aprilie 2024, 12:57

O vulpe polară a realizat un traseu imens. Vezi câți kilometri a parcurs animalul în 76 de zile

O vulpe polară i-a uimit pe cercetătorii de la Institutul Polar din Norvegia.

Un exemplar tânăr de vulpe polară a mers pe gheaţă, din Insulele Svalbard ale Norvegiei în nordul Canadei, într-o călătorie epopeică de 3.506 kilometri în 76 de zile.

Cercetătorii i-au pus o zgardă GPS unei femele tinere şi au eliberat-o în sălbăticie la sfârşitul lunii martie a anului trecut, pe coasta de est a celei mai mari insule din arhipelagul Svalbard, Spitsbergen. Vulpea a ajuns în Groenlanda în doar 21 de zile mai târziu, o călătorie de 1.512 kilometri, apoi a fost localizată pe insula canadiană Ellesmere, la 2.000 de kilometri mai încolo, la doar 76 de zile după ce a părăsit Svalbard.

Ce i-a uimit pe cercetători nu a fost neapărat lungimea traseului său, ci viteza cu care vulpea l-a traversat. Aceasta a parcurs aproximativ 46 de kilometri pe zi şi câteodată ajungând chiar la 155 de kilometri.

La început, nu ne-a venit să credem. Am crezut că poate a murit sau că a fost transportată acolo cu o barcă, dar nu erau bărci în zonă. Am fost cu adevărat uimiţi“, a declarat Eva Fuglei de la Institutul Polar.

Există suficientă hrană vara, dar devine dificil în timpul iernii. Atunci vulpea polară migrează deseori către alte zone geografice pentru a găsi hrană ca să supravieţuiască. Dar această vulpe a mers mult mai departe decât alte vulpi pe care le-am urmărit – asta arată capacitatea extraordinară a acestei mici creaturi“, a mai transmis Fuglei.

Institutul Polar a creat un grafic care arată cum a făcut vulpea două opriri în călătoria sa. Cercetătorii cred că s-ar fi putut ghemui în zăpadă pentru a aştepta să treacă vremea mai rea sau ar fi putut găsi o sursă de hrană într-un canal deschis de apă. Nu se știe ce s-a întâmplat cu vulpea în Canada, pentru că transmiţătorul său a încetat să mai funcţioneze, potrivit Institutului Polar, citat de adevarul.ro.

Micşorarea calotei glaciare polare are un impact semnificativ asupra vulpilor polare – spre exemplu, ele nu mai pot vizita Islanda şi, într-un timp nu foarte îndelungat, populaţia de pe Svalbard va deveni complet izolată. Însă Eva Fuglei a afirmat că încă există speranţă, având în vedere că „temperaturile mai mari înseamnă mai mulţi reni în Svalbard şi vulpile se pot hrăni cu leşurile lor“.

sursa foto: nodotabritalon.tk


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol