1 ianuarie 2023, 14:58

O zi de război în Ucraina „costă” la fel de mult ca 30 în Afganistan

Livrările masive de arme americane către Ucraina complică încercarea Washingtonului de a ajuta militar Taiwanul, scrie The New York Times.

Ziarul crede că forțele ucrainene folosesc într-o zi o cantitate de proiectile de artilerie egală cu cea folosită într-o lună de forțele NATO în Afganistan. Acest lucru a fost declarat de Camille Grand, expert al Consiliului European pentru Relații Externe, care a lucrat la NATO. Vara trecută, în Donbass, ucrainenii au tras 6.000-7.000 de proiectile de artilerie pe zi; rușii 40.000 sau 50.000 pe zi; iar Statele Unite produc aproximativ 15.000 pe zi.

Ar putea crește producția, dar dacă o fac acum, va dura 4-5 ani până când vom vedea efectele.

Acest lucru determină Occidentul să caute echipamente și muniții din ce în ce mai rare din epoca sovietică pe care Ucraina le poate folosi imediat, inclusiv rachete S-300, tancuri T-72 și mai ales artilerie de calibru sovietic.

Se vorbește despre posibilitatea ca NATO să investească în fabrici vechi pentru a produce aceste arme în Republica Cehă, Slovacia și Bulgaria – scrie New York Times – și se caută, de asemenea, soluții alternative, cum ar fi cumpărarea de muniție din țări precum Coreea de Sud și trimiterea ei la Kiev.

Una dintre problemele artileriei NATO este că sistemele fiecărei țări nu sunt certificate pentru utilizarea muniției produse în alte țări ale Alianței (fiecare o face în mod diferit).

Este o întreagă grădină zoologică, așa cum o definesc cei de la Bruxelles, având în vedere prevalența numelor de animale pentru arme: de la rachetele germane Gepard la cele franceze Crotale (șarpe cu clopoței).

De asemenea, Washingtonul ia în considerare furnizarea de rachete antitanc Tow, mai ieftine (sunt multe), în locul Javelin-urilor, și vizează mai mult eficiența, evitând, de exemplu, să tragă cu rachete de 150.000 de dolari în drone de 20.000 de dolari.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol