20 aprilie 2024, 10:51

Cum au supraviețuit oamenii căldurii extreme înainte de aerul condiționat

Aerul condiționat este o invenție modernă și îl ridicăm în slăvi de fiecare dată când ne apără de căldurile extreme de afară. Dar cum am supraviețuit înainte ca această minune tehnologică să-și facă apariția în viața noastră?

Căldura intensă este uscată sau umedă. A face față căldurii intense nu a fost niciodată un lucru simplu, ci s-a bazat pe un întreg ecosistem de gândire și practică.

Clădirile

Casele din beton se încălzesc și se răcesc mai greu. Modul în care au fost construite cele mai vechi clădiri a făcut să fie mai ușor să stai înăuntru în timp ce era foarte cald. Tavanele erau înalte și ferestrele orientate pentru a prinde briza. În casele foarte vechi, construite înainte de energia electrică, existau „ventilatoare” mari din pânză, cu frânghii atașate la ele, pe care fie oamenii, fie personalul lor de gospodărie le balansau într-o mișcare asemănătoare cu modul în care se sună un clopot. Acest lucru funcționează în zilele uscate și umede.

Casele cu acoperiș plat erau răcite aruncând multă apă pe terasă după apusul soarelui. Se evapora rapid, dar făcea camerele mai suportabile. Nu era neobișnuit ca oamenii să doarmă pe terase în aer liber, pe saltele subțiri așezate pe podele sau pe paturi.

Casele construite pentru sensibilitate la căldură aveau la exterior obloane cu lamele pentru a evita soarele direct, în timp ce obloanele interioare de la ferestre erau lăsate deschise. Acestea pot fi văzute în continuare în regiunile calde ale Europei mediteraneene.

Au existat și alte modalități, inclusiv folosirea perdelelor din crenguțe de verbină udate periodic, care ofereau o răcorire parfumată, în timp ce se uscau încet în briza fierbinte de vară uscată. „Perdeaua” era făcută prin umplerea cu crenguțe de verbină a unui cadru format din bețe groase de bambus și sârmă. Putea fi udată aruncând apă peste ea.

În alte culturi, alte soluții. De exemplu, în culturile în care femeile stau în interior sau nu ies afară neînsoțite, jaali îndeplinea un scop dublu: femeile puteau privi în exterior, fără a putea fi văzute, dar și de aerisire și oprire a razelor solare. Jaali a fost un element integrant al arhitecturii islamice și mogole și poate fi văzut în clădiri precum Taj Mahal din India, clădiri din Kerala și părți mai umede din India și altele din Alhambra și regiuni calde și uscate similare în care stilul arhitectural a avut un impact. Jaali a lucrat la scăderea temperaturii prin comprimarea aerului prin găuri, crescând și viteza acestuia, difuzându-l astfel mai bine pentru un efect rece.

Mâncarea și băutura

Oamenii din regiunile fierbinți beau o mulțime de lichide și, din moment ce apa singură ar putea fi plictisitoare, au fost inventate băuturi interesante.

În India, mango-urile sunt o mâncare „caldă” și servite întotdeauna la rece. Pepenii sunt considerați „reci” în mod natural și sunt serviți la temperatura camerei. Iaurtul este considerat „rece” și se găsește în lassi dulci sau sărate, precum și într-o băutură mai subțire numită chaas. Consumul de limonadă cu frunze de mentă zdrobite pentru prospețime este de asemenea obișnuit.

Oamenii mâncau în mod tradițional produse de sezon. Alimentele bogate sunt evitate la căldură, precum și alimentele ușor alterate, cum ar fi dulciurile pe bază de lapte.

Îmbrăcămintea și stilul de viață

Oamenii din țările calde poartă haine largi și scurte din bumbac, care au o capilaritate excelentă pentru a elimina transpirația și a-i menține pe purtători la rece. Culorile contează și ele și albul este cel mai indicat când este cald.

Când este cald, oamenii iau cina târziu, își încep ziua cu întârziere, au un ritm lent în timpul zilei (pizzeriile tradiționale din Roma sunt închise între orele 13-17 chiar și acum). Viața este în general ajustată pentru a se potrivi nevoilor ființelor umane care tolerează greu căldura.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol