26 aprilie 2024, 0:00

Oamenii care îți ”citesc” creierul cu un podcast. ”Avem între urechi cea mai importantă instalație, care vine fără un manual de utilizare”

Poți avea o relație în care să simți atracție intensă, dar care să și reziste pe termen lung?

Cât durează chimia dintre doi parteneri și de ce spunem des după întâlniri “E ok… dar parcă lipsește ceva!”?

Cum definim o relație toxică, cum ne revenim după ea și de ce rata divorțurilor a trecut la nivel mondial de 50%?

Ei, ce spuneți, v-am stârnit interesul? Ați vrea să aflați răspunsurile la aceste întrebări? Nimic mai simplu. Niște oameni (sunt vreo 10 în echipă) ne oferă atât perspectiva neuroștiințifică, cât și pe cea psihoterapeutică în abordarea subiectului, prin podcast. Ei sunt echipa de la MindArchitect.ro. Nu fac nimic după ureche, căci studiază și fac tot posibilul să îți aducă bibliografia dedicată temei tale de interes, pentru ca tu, utilizatorul de rând, să-ți înțelegi propriile nevoi și pe cele ale celor din jur și în cele din urmă să înveți cum să cultivi relații sănătoase și sustenabile.

Paul Olteanu și Dorin Boabeș sunt cofondatori ai MindArchitect.ro, locul în care minunile sunt posibile: minunea de a-ți fi descifrate mintea și lumea.

Aici vei găsi conținut creat astfel încât să poți consuma informația pornind de la Fundamentele Neuroștiintei și navigând, apoi, prin teme de interes pentru tine, de la Psihologie și Psihoterapie, la Carieră și Dezvoltare Profesională, Cunoaștere de Sine și multe altele”, ești anunțat la întâmpinare, pe site.
Paul și Dorin vin duminică, de la 10:30, la ”Ediția de dimineață”, la Digi24, invitați de Lucian Mîndruță. Să ne deschidă apetitul pentru mai buna înțelegere și cunoaștere a propriului creier, și, de aici, a noastră și a celor din jur.

La podcastul MindArchitect încercăm să îi ajutăm pe oameni să înțeleagă știința pe bune din spatele domeniului ăstuia, al dezvoltării personale. Și să încercăm să aducem un pic de fundament obiectiv într-o lume care este foarte a tuturor posibilităților. La noi parcursul e un pic diferit, în sensul că eu lucrez în training și în coaching full time, și pe noi ce ne-a adus împreună e podcastul pe care l-am pornit. Când, ținând un curs în organizația pe care o conduce Dorin, i s-a părut suficient de interesantă perspectiva asta fundamentată în neuroștiință încât să îmi propună să împărtășesc informațiile astea gratis cu toată lumea care vrea să afle cum funcționează creierul. Așa a venit ideea podcastului, să ducem ideea despre puterea creierului, cu fundament științific”, explică Paul Olteanu. Dorin se ocupă cu leadershipul. Învață despre asta zilnic, predă de vreo 10 ani și practică de vreo 25.

La Mind Architect, vine întotdeauna cu exemple bune pentru  a ilustra așa cum trebuie conceptele prezentate de Paul și pentru a da o cât mai multă aplicabilitate științei. Nu e deloc ușor, e o muncă titanică să sintetizezi toate astea și să transpui totul într-un limbaj cât mai accesibil tuturor.

Dorin are o experiență în management-ul mai multor echipe de dimensiuni foarte variate, de la câțiva oameni până la echipe compuse din mii de membri. Este pasionat de comunicare eficientă și leadership pozitiv, fiind un adept înfocat al ideii că orice viziune ar trebui dezvoltată pe crearea de valoare prin și pentru oameni.

Paul a dezvoltat și livrat programe care cumulează peste 10.000 de ore de training, coaching și consultanță pe teme precum neurostiinta comunicarii, neurostiinta încrederii, Process Communication Model, discurs public, branding personal și dinamici de grup către audiențe din Europa, America și Asia.

Cărțile de vizită sunt stufoase, lista continuă, există și premii care le certifică valoarea, dar cea mai corectă evaluare a muncii lor se face în rândul publicului.

Ce facem noi în podcast? Spunem povești, luăm exemple personale, Paul ne prezintă conceptele fundamentale pe care noi încercăm să le transpunem într-un limbaj cât mai uzual. Avem între urechi cea mai importantă arhitectură, cea mai importantă instalație, care vine fără un manual de utilizare. Noi încercăm să aducem genul ăsta de cunoaștere”, explică Dorin Boabeș.

Care a fost cel mai ascultat podcast de până acum? ”De ce dormim?”. A fost un episod în care s-au sintetizat idei dintr-o carte scrisă de Mathew Walker, neurocercetător britanic. Cartea are 13 ore, dacă o asculți, noi am făcut un episod de 40 de minute, și cred că a fost cel mai ascultat episod din sezonul acela”, completează Paul Olteanu.

Ce putem schimba la noi, i-a întrebat Lucian Mîndruță pe cei doi. A răspuns Paul Olteanu, sintetizând, în câteva cuvinte: ”Prima idee este că putem schimba. Pentru că însuși felul în care am fost educați de multe ori spune așa: că ți se nasc neuroni până la 14 ani, după aceea numai mor, de la o vârstă încolo nu mai poți să te schimbi etc. Neurogeneză nu se întâmplă neapărat foarte multă, mai ales după 25 de ani, dar plasticitatea asta sinaptică, adică practic capacitatea noastră de a trăi transformarea, există. Adică dacă ești un om coleric, să poți să devii un om temperat, de exemplu. Temperamentul nu o să ți se modifice, dar poți să-ți antrenezi mintea la stimulii care înainte te făceau să explodezi, să ai reacții mult mai temperate. Sau stimă de sine scăzută. Treci prin școala românească, greșești, ești stimagtizat, asociezi ”a greși” cu ”durere”. Vestea bună e că orice linie de cod care s-a instalat în creier se poate recabla. Vestea proastă este că mai ales reflexele emoționale se pot recabla fix în felul în care au fost și întipărite inițial: prin repetiție și asociere”.

Mind Architect încă de la lansare se află constant în topul celor mai ascultate podcasturi din țară, semn că oamenii au nevoie să-și înțeleagă mai bine mintea și comportamentele.

Dacă vreți să aflați cum funcționează creierul, ce părți din el sunt implicate într-un proces amplu, ca de exemplu când realizați ceva, urmăriți dialogul celor trei, la emisiunea ”Ediția de dimineață”, pe care vi-l punem la dispoziție aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol