23 iulie 2024, 8:38

Oamenii care poartă mască sunt mai atrăgători. Cum pandemia ne-a dat peste cap psihologia

Este bine că faimoșii cercetători britanici nu și-au pierdut tonusul. Ei au descoperit și un lucru pozitiv: oamenii sunt mai atractivi când poartă măști de protecție, relatează The Guardian.

Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au fost surprinși să descopere că atât bărbații, cât și femeile au fost apreciați că arată mai bine atunci când au partea inferioară a feței acoperită.

Mai mult, ei au descoperit că cea mai atrăgătoare este o față acoperită cu o mască chirurgicală de unică folosință și nu una acoperită cu o mască textilă.

Cum au ajuns la această concluzie?

Dr. Michael Lewis, de la școala de psihologie a Universității Cardiff, un expert în fețe, a declarat că cercetările efectuate înainte de pandemie au descoperit că măștile medicale reduc atractivitatea deoarece sunt asociate cu boala.

”Am vrut să testăm dacă acest lucru s-a schimbat de când măștile faciale au devenit omniprezente și să înțelegem dacă tipul de mască a avut vreun efect”, a spus el.

”Studiul nostru sugerează că fețele sunt considerate cele mai atractive atunci când sunt acoperite de măști medicale. Acest lucru se poate datora faptului că suntem obișnuiți ca lucrătorii din domeniul sănătății să poarte măști albastre și acum le asociem cu persoane care au profesii medicale sau de îngrijire. Într-un moment în care ne simțim vulnerabili, s-ar putea să găsim liniștitor purtarea măștilor medicale și, prin urmare, ne simțim mai pozitivi față de purtător.”

Cercetare

Prima parte a cercetării a fost efectuată în februarie 2021, moment în care populația britanică s-a obișnuit să poarte măști în anumite circumstanțe.

Patruzeci și trei de femei au fost rugate să evalueze pe o scară de la 1 la 10 atractivitatea imaginilor cu fețe masculine fără mască, purtând o mască de pânză simplă, o mască medicală albastră sau ținând o carte neagră simplă care acoperă zona din față care ar putea fi acoperită de o mască.

Participanții au spus că cei care poartă o mască din pânză sunt semnificativ mai atractivi decât cei fără măști sau ale căror fețe au fost parțial ascunse de carte.

Dar masca chirurgicală – de unică folosință – îl făcea pe purtător să arate și mai bine.

„Rezultatele sunt contrare cercetărilor pre-pandemice în care se credea că măștile îi făceau pe oameni să se gândească la boli și că persoana ar trebui evitată”, a spus Lewis.

„Pademia ne-a schimbat psihologia în modul în care îi percepem pe purtătorii de măști. Când vedem pe cineva purtând o mască, nu ne mai gândim „acea persoană are o boală, trebuie să stau departe”.

Lewis a spus că este, de asemenea, posibil ca măștile să-i facă pe oameni mai atractivi, deoarece forțează persoane să își îndrepte atenția către ochi. El a spus că alte studii au descoperit că acoperirea jumătății stângi sau dreaptă a feței îi face pe oameni să pară mai atractivi, parțial pentru că creierul umple golurile lipsă și exagerează impactul general.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol