24 aprilie 2024, 18:11

Oamenii construiesc orașe – un vis care devine realitate!

Orașe pentru oameni – cu toții ne dorim asta, evident fără a bănui că sunt persoane care pot într-adevăr să schimbe spațiile comune, în unele prietenoase cu locuitorii, în care acestora să le placă să socializeze, să petreacă un timp.

Cine sunt acești cetățeni deosebiți? Ei, bine suntem chiar noi, sau aceia dintre noi care au idei și luptă să le transforme în fapt.

Asociația Civica, sprijină exact această transformare: să schimbi orașul fără politicieni, tu un om cu o idee bună și capacitatea de a-i convinge pe ceilalți că implicarea e soluția de creștere a calității vieții în oraș.

Pentru că noi românii, moștenitorii uniformității comuniste, nu știm cum să facem acești pași spre o altă societate, avem nevoie de un mic suport.

La Iași, Civica a luat comunitatea de mână și îi arată pașii.

Lecția 1 a fost: Specialiștii proiectează orașe pentru oameni. Primăriile le administrează – un eveniment național, la care administrația, cetățenii și specialiștii au discutat printre altele despre modul în care ar putea fi schimbat Iașul, din oraşul teilor tăiați, într-o urbe modernă dar și maxim prietenoasă cu cetățenii. Ordinul Arhitecților din România s-a implicat și mișcarea a crescut.

Au fost lansate lucrărileGhid de regenerare a cartierelor comuniste”și „Ghid de reabilitare a spațiilor publice”, semnate de Alexandra Nae și Adina Vințan – ghiduri urbane, menite să fie o resursă inspirațională pentru autorități.

Lecția 2:  Cum modelăm un oraș pentru oameni? –  a urmărit identificarea a șase gospodari urbani, care prin șase proiecte ce vor fi promovate de către comunitate pentru a fi finanțate și realizate la Iași, vor schimba fața orașului. Proiectele vor fi adoptate de consilieri locali care au ca misiune să atragă sprijinul consiliului local pentru transformarea în fapt a acestor idei.

Exercițiul pare desprins puțin de realitatea momentului dar, în ciuda potențialilor sceptici, prinde contur.

De pildă, Playing Out: străzi pe care zburdă copiii – este inspirat din model britanic și propune închiderea traficului auto pentru câteva ore, pe unele străzi secundare, astfel încât copiii din cartier să se poată juca în siguranță. Generațiile crescute cu cheia la gât știu bucuria cu care copiii iau în stăpânire cartierul, de data aceasta pe un timp bine delimitat și în deplină siguranță.

Parcuri de (educație prin) joacă, Locuri de joacă cu iarbă și copaci, terenuri virane readuse la viață, Revitalizarea parcului „Octav Băncilă”, Ateliere de reconectare la sine și la comunitate, în cartiere – sunt alte proiecte care pot strânge comunitatea în jurul unor spații, ce pot genera acțiuni comune și mai ales îmbunătăți calitatea vieții ieșenilor.

O tânără, Laura Frențescu-Tordai, a propus proiectul Grădini urbane în cartiere.

”Acolo unde este posibil, se pot amenaja foișoare, grătare publice (cu cișmele și reguli de utilizare) cu băncuțe, măsuțe sau chiar mici grădini urbane, unde se pot cultiva plante (decorative, aromatice, leguminoase) în scop educativ și recreativ –  spune Laura. Aceste zone pot fi intergeneraționale. Ne-am putea imagina că bunicuțele de la bloc au grijă de copiii ieșiți la joacă sau îi învață despre plante și cultivarea lor. Asemenea zone relaxante, cât mai aproape de locuința fiecăruia, duc la diminuarea stresului și, în același timp, oferă posibilitatea vecinilor de socializa și de a se cunoaşte mai bine.”

Investițiile propuse prin aceste proiecte nu sunt mari, dar fac diferența dintre o comunitate indiferentă la nevoile și dorințele oamenilor și una în care ”omul sfințește locul”.

Care sunt următorii pași?

Trei dintre aceste proiecte intră în dezbatere publică. Autorii lor, trei aleși locali și ieșenii se întâlnesc să vorbească despre cum le pot pune pe roate. Ieșenii care vor să vadă soluția transformată în realitate se alătură inițiatorului și consilierului adoptiv și împreună formează un grup de lucru care rămâne deschis pe toată perioada implementării. Proiectul crește pe măsură ce tot mai mulți ieșeni aleg să contribuie cu câte puțin, iar Iașul devine orașul creat de ieșeni.

Un vis frumos pe care am vrea să-l vedem realitate, se naște așadar în inima Moldovei și poate fi preluat în orice comunitate în care există oameni dispuși să schimbe viața orașului.

Primiți provocarea?


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol