29 martie 2024, 16:16

Oamenii de știință au descoperit un potențial mecanism al migrenei

Migrena este în continuare o boală misterioasă, fiind studiată constant de oamenii de știință. Migrena este în general o durere de cap moderată sau severă resimțită ca o durere pulsatilă pe o parte a capului (unilateral). Majoritatea persoanelor cu migrenă au simptome asociate precum starea de rău și sensibilitatea crescută la lumină și sunet.

Migrena este o problemă de sănătate frecventă, afectând 1 din 5 femei și 1 din 15 bărbați. Migrenele debutează în general în tinerețe.

Există mai multe tipuri de migrenă, precum:

  • Migrenă cu aură – există semne de alarmă specifice chiar înainte de debutul migrenei, precum flash-uri luminoase
  • Migrenă fără aură – este cel mai frecvent tip, în care migrena se produce fără semne de alarmă specifice
  • Migrenă cu aură fără durere de cap, cunoscută ca migrenă silențioasă – sunt experimentate aura sau alte simptome ale migrenei, însă nu apare durerea de cap

Este prima dată când s-au observat spații perivasculare extinse în creierul celor care suferă de migrene. Spațiile perivasculare din creier sunt pline cu lichid și înconjoară vasele de sânge, cel mai frecvent în structuri denumite ganglioni bazali și substanță albă.

Ele se regăsesc și de-a lungul nervului optic. Fac parte din sistemul de canalizare al creierului – având rolul de a elimina fluidele din acesta, scrie Gazeta Wyborcza.

Întrebarea este însă dacă acest mecanism duce la dezvoltarea bolii sau este o consecință a acesteia. „La pacienții cu migrenă cronică și episodică fără aură, am observat schimbări semnificative în spațiile perivasculare din centrul semiovalului, în comparație cu zonele de control”, comentează Wilson Xu, doctorand la Școala de Medicină Keck a Universității din California de Sud, Los Angeles.

Aceste modificări au fost, de asemenea, asociate cu o creștere a gradului de activare a substanței albe la pacienții cu migrenă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol