Site icon Editia de Dimineata

Oamenii de știință au rezolvat misterul culorii albastre a afinelor

Ani de zile, oamenii de știință au fost nedumeriți de ce afinele par albastre deși antocianinele lor, pigmenții solubili în apă care se găsesc în vacuolele unor celule, au de fapt o nuanță de roșu închis.

Totuși, cercetătorii de la Universitatea din Bristol au reușit să dezlege acest mister neobișnuit, iar descoperirea lor s-ar putea să te surprindă.

Culoarea albastră unică a afinelor este demnă de menționat, deoarece există relativ puține fructe cu o nuanță similară, scriu jurnaliști slovaci de la Živě.sk.

Deși oamenii de știință știau că antocianinele menționate mai sus sunt responsabile pentru această colorare, erau de asemenea conștienți că acestea au o nuanță de roșu închis. Înțelegând care este cauza acestei discrepanțe putem dezlega misterul.

Cercetările au arătat că creierul nostru interpretează culoarea afinelor drept albastră, în ciuda existenței pigmenților cu nuanță de roșu închis.

Percepția este influențată de structura moale, cerată a fructului.

Aceste structuri ceroase minuscule, cunoscute sub numele de ceară epidermică, servesc ca un strat protector pentru fructe, ferindu-le de apă și de diverse pericole.

În mod remarcabil, cercetătorii au observat că, în cazul afinelor, aceste structuri împrăștie lumină albastră și ultravioletă.

Ca urmare, ochii noștri percep afinele drept albastre, din cauza acestui fenomen de dispersie a luminii.

10 motive să incluzi afinele în dieta ta

Consumul de afine este recomandat atât pentru menținerea sănătății, cât și a frumuseții. Iată mai jos 10 motive să incluzi afinele în dieta ta.

Previn îmbătrânirea prematură

Consumate cu regularitate, afinele sunt un adevărat elixir al tinereții, atât din interior, cât și din exterior, contribuind la menținerea frumuseții pielii.

Afinele combat depresia

Datorită flavonoidelor, afinele s-au dovedit benefice în combaterea stărilor anxioase și depresive, ajutând la îmbunătățirea stării de spirit.

Luptă împotriva cancerului

Un mare beneficiu al afinelor este faptul că au capacitatea de a reduce riscul de cancer, inhibând dezvoltarea celulelor canceroase. Cel mai bun rezultat l-au oferit în reducerea cancerului de colon, dar și a cancerului ovarian.

Susțin tractul urinar

Un beneficiu major al afinelor este faptul că acestea sustin sănătatea tractului urinar și s-au dovedit adevarate remedii pentru combaterea infecțiilor urinare.

Grație substanțelor din componență, afinele împiedică bacteriile să se depună pe pereții din interiorul tractului urinar și să provoace infecții. În plus, au un pH alcalin și au capacitatea de a stimula digestia.

Protejează sistemul cardiovascular

Conținutul mare de polifenoli, dar și de potasiu și magneziu contribuie la menținerea sănătății inimii.

În plus, afinele reduc colesterolul rău, curățând vasele de sânge și au capacitatea de a regla tensiunea arterială, astfel că persoanele care se confruntă cu afecțiuni ale inimii ar trebui să le consume zilnic.

Previn diabetul

Dat fiind faptul că afinele conțin puțin zahăr și mulți antioxidanți, dar și nutrienți care reduc glicemia și îmbunătățesc metabolismul zahărului în sânge, pot fi consumate cu încredere de persoanele care au diabet, dar și de cele care prezinta risc crescut de a-l dezvolta.

Practic, 148 de grame afine contin doar 15 grame de zahar.

Susțin sistemul imunitar

Afinele au cea mai mare capacitatea antioxidantă dintre toate fructele, aspect care le transforma în aliați ai sistemului imunitar în lupta cu răcelile, virozele, dar și alte boli care sunt de natură virală sau bacteriană.

Îmbunătățesc memoria

Conținutul mare de flavonoide al afinelor îmbunătățește memoria și capacitatea de concentrare, iar studiile au demonstrat că persoanele care le consumă regulat au un risc scăzut de dezvoltare a tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

Susțin pierderea kilogramelor în plus

Afinele fac parte din categoria fructelor care sunt recomandate în dietă. Dincolo de conținutul mic de zahăr, acestea conțin fibre care favorizează digestia și stimularea secreției gastrice și a sucurilor digestive, ia cercetătorii au demonstrat că persoanele care introduc afine în dieta scapă mai ușor de grăsimea din zona abdominală.

Îmbunătățesc vederea

Conform studiilor, afinele, grație antocianozidelor din compoziție, previn problemele oculare, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta, miopia și hipermetropia, dar și uscăciunea ochilor și infecțiile.

Exit mobile version