7 decembrie 2023, 1:19

Oamenii de știință identifică cele mai frecvente motive de masturbare în plină pandemie COVID-19

Da, știu, poate fi cel puțin hilar că s-a făcut un studiu pe acestă temă. Autori nu sunt nici măcar cercetătorii britanici, ci americani.

Într-un nou studiu publicat în Archives of Sexual Behavior, cercetătorii au descoperit că cele mai frecvente motive pentru masturbare în mijlocul pandemiei COVID-19 au fost pentru a scăpa de stres și a se simți relaxat, în timp ce principalele motive pentru care nu se masturbează au fost lipsa de interes, faptul că se află într-o relație serioasă, conflictul cu morala sau valorile sau că este împotriva religiei proprii, scrie PsyPost.

Explorarea sexualității

Expresia sexuală a masturbării îi poate ajuta pe oameni să își exploreze sexualitatea, să experimenteze plăcerea și poate avea un impact asupra stimei de sine și a pozitivității corporale. Bărbații se masturbează de obicei mai des decât femeile; cu toate acestea, de la începutul pandemiei, s-a înregistrat o creștere a rapoartelor de masturbare solo în rândul ambelor sexe.

Printre motivele comune pentru masturbare se numără simțirea plăcerii, experimentarea orgasmului, ajutarea la adormire și sexul rar cu partenerul. Motivele frecvent raportate pentru a nu se masturba includ lipsa de intimitate, rușinea (culturală sau religioasă) și dezaprobarea din partea partenerului.

Cercetătorul Debby Herbenick și colegii săi au fost interesați să investigheze frecvența masturbării în anul 2021, să înțeleagă motivele pentru care se masturbează și pentru care nu se masturbează (cineva) și să investigheze relația dintre frecvența masturbării și dorința de a face sex cu partenerul.

Rezultate. De la lipsa activității, la hiperactivitate

Cercetătorii au analizat datele din  National Survey of Sexual Wellbeing,  2021, care a recrutat 3.878 de participanți care aveau mai mult de 18 ani. Participanții au raportat statutul lor de relație, au răspuns la întrebări despre frecvența masturbării în ultimul an, motivele pentru și pentru a nu se masturba, nivelul de dorință sexuală pentru partenerul lor și frecvența sexului cu partenerul lor în ultimul an.

Rezultatele acestui studiu arată că, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor aflate în parteneriat, 34,3% dintre participanți au declarat că nu au făcut sex cu partenerul lor în ultimul an și 5% au declarat că au făcut sex cu partenerul lor aproape în fiecare zi în ultimul an. Aproximativ 40% dintre bărbați au raportat că își doresc mai des să facă sex cu partenera lor, comparativ cu doar 21,4% dintre femei.

Herbenick și colegii săi au constatat că aproximativ 60% dintre bărbați au raportat că s-au implicat în masturbare cel puțin o dată în ultima lună, comparativ cu 36,5% dintre femei. Aproximativ 25% dintre femei au raportat că nu s-au implicat niciodată în masturbare solo în timpul vieții lor, comparativ cu 10,4% dintre bărbați. Herbenick și colegii au constatat că frecvența masturbării a fost semnificativ mai mare în rândul bărbaților decât în rândul femeilor în mod regulat. Aproximativ 36% dintre bărbați și 9% dintre femei au raportat că s-au masturbat cel puțin o dată pe săptămână în ultimul an.

Motive

În plus, cercetătorii au constatat că principalele motive invocate de participanții de sex masculin pentru a nu se masturba au fost „lipsa de interes”, faptul că se află într-o relație serioasă și că este împotriva religiei lor.

Cele mai puțin frecvente motive invocate de participanții de sex masculin pentru a nu se masturba au fost: sentimentul de disconfort cu corpul lor, lipsa de intimitate, convingerea că masturbarea este rea pentru sănătate, sentimentul că își înșală partenerul, faptul că partenerul lor dezaprobă faptul că se masturbează și pentru că au vrut să nu se mai uite la pornografie.

Alte motive pentru care bărbații au ales să nu se masturbeze au inclus vârsta înaintată, faptul că se simt satisfăcuți de partenera lor, probleme în menținerea unei erecții și preferă actul sexual în locul masturbării. Femeile au fost mai predispuse să raporteze că nu se masturbează din cauza sentimentelor de disconfort față de corpul lor și a faptului că nu sunt interesate.

Herbenick și colegii săi au constatat că cele mai frecvente motive pentru masturbare în rândul bărbaților și femeilor au fost pentru a simți plăcere, pentru a scăpa de stres, pentru a se simți excitat, pentru a se relaxa și pentru a-i ajuta să adoarmă. Mai puțin de 5% dintre participanți au declarat că s-au masturbat ca o modalitate de a fi „în siguranță” în timpul pandemiei COVID-19 sau pentru că partenerul lor nu a vrut ca ei să se masturbeze. Femeile care au raportat o masturbare mai frecventă au declarat, de asemenea, că au făcut sex cu partenerul lor mai des.

Diferențe și asemănări între sexe

Herbenick și colegii susțin că studiul lor arată diferențele și asemănările dintre sexe pentru frecvența masturbării, motivele pentru a se masturba și pentru a nu se masturba, precum și frecvența sexului între parteneri.

„Constatările noastre se adaugă la un corp de literatură în creștere privind masturbarea solo”, au concluzionat cercetătorii. „Educatorii în domeniul sexualității pot găsi aceste date utile pentru a actualiza programele de sănătate sexuală, în special având în vedere apelurile pentru o educație sexuală pozitivă care să includă masturbarea. Clinicienii pot găsi, de asemenea, aceste date utile în ceea ce privește contextualizarea motivelor clienților de a se masturba și de a nu se masturba, precum și pentru a vorbi despre modul în care masturbarea și sexul în parteneriat pot fi interconectate pentru unii oameni.”

„În cele din urmă, datele noastre pot servi pentru a marca un anumit moment în timp în timpul pandemiei COVID-19 pe care cercetătorii ulteriori îl pot folosi ca punct de referință pentru a înțelege schimbările în curs de desfășurare a activităților sexuale solo și în parteneriat.”

Foto: unsplash.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol