24 septembrie 2020, 6:48

Oamenii de știință, îngrijorați de încălzirea globală. Vremea la Paris ca la Canberra

Încălzirea globală poate provoca efecte devastatoare în întreaga lume.

Potrivit unui studiu care a luat în calcul scenariul cel mai optimist al încălzirii globale, în 2050, clima la Londra va fi asemănătoare cu cea de la Madrid de acum. La Stockholm va fi ca la Budapesta, iar la Paris ca la Canberra.

Oraşele precum Kuala Lumpur, Jakarta şi Singapore vor suferi din ce în ce mai des din cauza fenomenelor meteo extreme.

O echipă de cercetători de la universitatea ETH Zurich au analizat starea vremii din 520 de mari oraşe din întreaga lume, luând în calcul 19 variabile, printre care temperatura şi precipitaţiile.

Oraşele din emisfera nordică vor semăna din punct de vedere climatic cu cele care se situează acum faţă de ele la 1.000 km înspre sud. Cele care se găsesc la Ecuator nu vor resimţi o încălzire majoră a climei dar, în schimb, vor avea parte de mai multă secetă şi de ploi. Europa va avea veri şi ierni mai calde, în medie cu 3,5 – 4,7 grade Celsius, relatează agerpres.ro.

Conform studiului 7% din oraşele planetei vor suferi schimbări „frapante” ale climei, iar restul se vor confrunta cu „noutăţi” în domeniul climei.

Oamenii de știință au folosit în mod deliberat perspectiva optimistă, adică cea în care emisiile de dioxid de carbon se vor stabiliza până la mijlocul secolului pentru a putea limita creşterea temperaturii medii a globului la 1,4 grade Celsius, în comparaţie cu perioada preindustrială (la ora actuală, creşterea este de aproximativ +1 grad Celsius).

sursa foto: cunoastelumea.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.