1 octombrie 2020, 8:19

Oana Pellea împlinește 58 de ani. „Mai mare bucurie decât iubirea nu există”

Oana Pellea este una dintre cele mai talentate și cunoscute actrițe atât pe plan național, cât și internațional. Rolurile jucate de-a lungul timpului i-au adus de două ori titlul de ,,Cea mai bună actriță” din România.

Începutul carierei

Născută pe 29 ianuarie 1962 la București, fiica Domnicăi Mihaela și a actorului român Amza Pellea. A absolvit UNATC în 1984, iar vreme de trei ani a jucat pe scena Teatrului din Piatra Neamț, apoi între 1987-1999 a fost actriță în vcadrul Teatrului Bulandra din București, spune radioromaniacultural.ro.

A jucat în mai multe producții cu actori străini, reușind să aducă în prim-plan talentul său actoricesc. Cele mai cunoscute fiind: ,,Children of men”, alături de Clive Owen, ,,I really hate my job”, “Fire and Ice”.

A avut numeroase colaborări ciu regizori importanți precum Alfonso Cuaron, Oliver Parker, Szabocz Hajdu, Alexandre Aja, Jean, Alexandru Tatos, Dan Piţa, Stere Gulea, parteneriate care au realizat capodopere fără cusur. Printre acestea trebuie amintite:  ,,Faleze de nisip” (1983), ,,Acasă” (1984), ,,With Love, Rita” (1989), ,,Unde la soare e frig” (1991), ,,Nostradamus, Landlady” (1994), ,,Camera ascunsă” (2004), ,,Păcatele Evei” (2005). De asemenea, a aprticipat în cadrul mai multor turnee din America de Nord, America de Sud, Japonia și Europa.

Premii și titluri

Datorită talentului său și a dedicației sale, Pellea s-a bucurat în 1994 de premiul UNITER și de distincția de ,,Cea mai bună actriță”  pentru rolul din ,,Mephisto” a cărui interpretare a fost, fără doar și poate, de neegalat.

Rolul Catarina din “Îmblânzirea Scorpiei” din 2000 i-au adus lui Pellea ,,Premiul pentru cariera internaţională remarcabilă”, precum şi ,,Premiul Uniunii Teatrale din România” pentru cea mai bună actriţă. De asemenea, în cadrul Festivalului Comediei Românești din 2009, actriței i-a fost înmânat ,,Marele Premiu” datorită performanței excelente de  care a dat dovadă în piesa “Buzunarul cu pâine”. Cariera sa artistică s-a bucurat de Premiul Academiei Române în 2010, datorită numeroaselor roluri jucate de-a lungul anilor.

Jurnalul

În 2010, Pellea publică ,,Jurnalul 2003-2009″, care devine cea mai bine vândută carte din cadrul Humanitas cu peste 15.000 de exemplare achizioționate de către admiratorii actriței.

În prezent, Oana Pellea are mai multe colaborări cu teatrele Metropolis, Teatrul Foarte Mic, Arcub, Bulandra, în cadrul cărora pune în scenă opere clasice precum ,,Mă tot duc”, de William Shakespeare și “Idolul şi Ion Anapoda”, de G.M. Zamfirescu.

Sursă foto: Mișcarea de Rezistență


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.