19 aprilie 2024, 9:47

Obișnuiți-vă ca la iarnă să fie “friguț” în case. Dar și la serviciu. Comisia Europeană va cere limitarea temperaturii în clădirile publice la 19 grade

​Comisia Europeană ar urma să ceară statelor membre săptămâna viitoare să limiteze la 19 grade temperatura furnizată de instalațiile de încălzire din clădirile publice și la 25 de grade pentru sistemele de aer condiționat. Măsura ar viza reducerea consumului de gaze.

Reducerea consumului

Pentru a face față mai bine la scăderea drastică a aprovizionării cu gaze rusești sau chiar la eventuala încetare a acesteia, Bruxelles-ul identifică pentru cele 27 de state măsurile de reducere a consumului european cu aproximativ 25 până la 60 de miliarde de metri cubi.

„Acționând acum am putea reduce cu o treime impactul unei opriri bruște”, susține Executivul european în documentul care urmează să fie publicat pe 20 iulie și este încă supus modificărilor.

În detaliu, aproximativ 11 miliarde de metri cubi ar proveni din reducerile cu încălzirea sau răcirea clădirilor, între 4 și 40 de miliarde de metri cubi ar fi economisiți la cererea de gaze pentru producția de energie electrică și în jur de 10 până la 11 miliarde de la cererea industrială deja în scădere din cauza creșterii prețurilor.

În document li se cere statelor să adopte restricții obligatorii privind încălzirea și răcirea în clădirile publice.

În plus, „pot fi realizate economii semnificative prin implementarea surselor alternative de căldură pentru termoficare” în casele particulare, subliniază Comisia. De asemenea, solicită campanii de comunicare pentru a încuraja gospodăriile să reducă cu un grad temperatura în locuințe în această iarnă, relatează HotNews.

Clienți protejați

Cu toate acestea, „clienții protejați” (în sensul legislației europene: gospodării, servicii sociale, IMM-uri) reprezintă mai puțin de 37% din consumul total din UE și „simulările arată că nu ar fi afectați la scară mare” de lipsa de gaze, spune Comisia.

În cazul unei opriri totale din iulie a livrărilor rusești, stocurile europene de gaze ar fi între 65% până la 71% înainte de venirea iernii, avertizează Comisia, citând previziuni ale rețelei europene a operatorilor de transport de gaze.

Aceste propuneri de la Bruxelles vor discutate în reuniunea miniștrilor europeni ai energiei pe 26 iulie la Bruxelles, scrie RFI.

Ministrul român al Energiei: Va fi o iarnă complicată, dar populaţia va avea încălzire

La noi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, crede că iarna care va veni va fi complicată, precizând că, în acest moment, depozitele de gaze naturale sunt la nivelul de 49% (premierul Nicolae Ciucă declarase zilele trecute că este la 47%) şi estimează că va fi depăşită ţinta de 80% care trebuie atinsă până la data de 1 noiembrie.

El a menţionat că această ţintă va fi atinsă indiferent dacă intră sau nu gaze rusești. Popescu a mai declarat că nu se pune problema ca populaţia să nu aibă acces la încălzire în această iarnă.  Virgil Popescu a fost întrebat, joi, la Digi 24, cum înţelege declaraţia vicepremierului Kelemen Hunor care a afirmat că ne aşteaptă o iarnă grea.

Ce se întâmplă în cazul scenariului pesimist

„În cazul unui scenariu pesimist, cel mai rău scenariu, avem pregătite tot, toate scenariile, la nivelul ministerului, la nivelul Guvernului, cu ANRE-ul, cu Transelectrica, cu Transgazul. Noi suntem pregătiți de acest lucru”, a spus ministrul.

Soluția cea mai la îndemână este diversificarea surselor de gaz. „De-asta mergem în diverse discuții bilaterale în diverse țări producătoare de gaze naturale, pentru a suplini cantitatea de gaz de care are nevoie România pentru a înlocui gazul rusesc”, a arătat Virgil Popescu.

„România, din punctul acesta de vedere, se află într-o poziție mult mai bună decât majoritatea statelor europene. Importul de gaze naturale necesar pentru a trece o perioadă de iarnă întreagă ar fi undeva de 1,5 -2 miliarde. Jumătate de iarnă a trecut, pentru că vorbim și de ianuarie-martie, iarna care care s-a terminat. Black Sea Oil&Gas, ați văzut, a început producția din Marea Neagră. Avem deja un surplus din producția internă care îl intră în piață, o parte din el se înmagazinează, o parte se vinde și se consumă”, susține ministrul Energiei, citat de Digi24.

Promisiune: ”Vom ajunge la 80%, indiferent dacă se taie sau nu gazul rusesc”

„Vom ajunge la 80 % indiferent dacă se taie sau nu se taie gazul rusesc. Nu suntem la fel de expuși ca de exemplu Germania, care ați văzut ce ce probleme sunt, mai ales la marile companii”, a subliniat oficialul.

„În niciun caz nu se va pune problema, în niciunul din scenarii, ca populația sau clienții protejați, cum le spunem noi, producția de energie termică și energie electrică, producția critică de energie electrică, spitale, grădinițe sau tot ce înseamnă clienți protejați să nu aibă acces la gaze, să nu aibă încălzire. Deci, producția României, plus depozite asigură mai mult decât acest lucru”, susține ministrul Virgil Popescu.

„Dacă fluxul de gaze rusești se oprește complet, vom avea grijă să avem și o altă sursă decât cea rusească. Deci nu ne vom opri până nu vom finaliza această operație, de a avea – și nu numai pentru iarna asta, ci de a avea și pe termen mediu și lung – o altă sursă de gaz sau alte surse de gaz decât gazul rusesc”, a promis ministrul.

Foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol