23 aprilie 2024, 22:52

Ochii omenirii se îndreptă din nou către lună: Artemis 1

Lăsați deoparte nunțile la modă. Uitați de liniile albastre de vopsea de pe stradă, de erorile din legea învățământului, de cât de comestibil poate să fie greierele. Luați poate o mică pauză de la conflictul de lângă noi (dar sub nici o formă NU uitați de existența lui), puneți pe hold îngrijorările, neliniștile, neajunsurile și dați o șansă, pentru o microsecundă, visurilor.

Pentru că de astăzi omenirea se avântă din nou spre Lună.

E drept, veți spune, cârcotași, e doar un test. La bord e un manechin, mai este până la “real thing”.

Dar oare am avut vreodată nevoie de mai mult decât o suflare de pulbere de stele pentru a spera?

SLS

Cu o forță de propulsie de 8,8 milioane de kilograme, racheta – numită Space Launch System (SLS) – este proiectată să fie mai puternică decât puternicul Saturn V al NASA. Capsula spațială Orion depășește cu o treime pe strămoșul său Apollo. Cu toate acestea, niciuna dintre cele două nave spațiale nu a trecut testul suprem: o călătorie pe Lună și înapoi, scrie Space.com.

Acest lucru se va schimba luni (29 august), când NASA își propune să lanseze megaracheta SLS și Orion pe Artemis 1, un zbor de testare care servește drept avangardă a programului Artemis al agenției, care are ca scop întoarcerea astronauților pe Lună până în 2025. Decolarea este programată pentru ora 8:33 a.m. EDT (1233 GMT) de pe platforma 39B de aici, de la Centrul Spațial Kennedy al NASA. Puteți urmări lansarea în direct online luni, începând cu ora 6:30 a.m. EDT (1030 GMT).

„Ora zero se apropie pentru generația Artemis”, a declarat sâmbătă Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis 1 de la NASA, în fața jurnaliștilor.

Până la 200.000 de spectatori sunt așteptați să inunde coasta spațială a Floridei, pentru a vedea, pentru prima dată în 50 de ani, orachetă NASA care zboară către lună.

„Aceasta este o misiune foarte riscantă”, a declarat Jim Free, director asociat al NASA pentru dezvoltarea sistemelor de explorare. „Avem o mulțime de lucruri care ar putea merge prost în timpul misiunii, unele ne-ar putea determina să ne întoarcem acasă mai devreme, sau am putea fi nevoiți să renunțăm pentru a ne întoarce acasă”, a explicat el.

De fapt, este posibil ca misiunea să nu se lanseze deloc.

„Rezultatele noastre potențiale de luni sunt că putem intra în fereastra de lansare, sau am putea renunța din mai multe motive”, a spus Sarafin. „Nu vom promite că vom pleca luni”.

Fereastră de două ore

NASA are la dispoziție o fereastră de două ore pentru a încerca să lanseze Artemis 1 luni, care se închide la ora 10:33 a.m. EDT (1433 GMT). Există 80% șanse de vreme bună la începutul ferestrei, deși acestea scad la 60% mai târziu în cursul zilei, din cauza posibilității de ploaie. NASA are zile de lansare de rezervă pe 2 și 5 septembrie, dacă va fi nevoie.

Racheta gigantică

NASA încearcă de aproape două decenii să construiască o nouă rachetă gigantică. În 2004, agenția a anunțat planurile pentru o rachetă masivă, numită pe atunci Ares V, ca parte a programului Constellation pentru a se întoarce pe Lună până în 2020. Acel program a fost în cele din urmă anulat, fiind înlocuit de ceea ce a devenit programul Artemis, deși nava spațială Orion a supraviețuit tranziției. Propulsoarele solide cu cinci segmente (puțin mai mari decât cele utilizate în programul de navetă al NASA), care făceau parte inițial din racheta Ares 1 a Constellation pentru lansarea Orion, și-au găsit, de asemenea, o nouă viață în SLS.

„Am trecut prin provocările noastre, la fel ca orice altă piesă a acestei întregi rachete”, a declarat Bruce Tiller, managerul NASA pentru boosterele SLS, într-un interviu acordat Space.com. „Toată lumea a avut provocările sale pe care le-a depășit în acești ani. Iar acum cred că suntem cât se poate de pregătiți să pornim. Și este pur și simplu foarte interesant”.

Congresul a ordonat NASA să construiască Sistemul de lansare spațială în urmă cu mai bine de zece ani, solicitând agenției să folosească hardware-ul legendar al navetei, cum ar fi propulsoarele solide și motoarele de bază RS-25 derivate pentru a construi un nou vehicul pentru explorarea spațiului cosmic. La vremea respectivă, primul zbor de testare a fost vizat pentru 2017. Acesta este cu mult în întârziere.

Teste

În primul rând, misiunea de luni trebuie să testeze scutul termic al lui Orion pentru a se asigura că poate supraviețui temperaturilor de 2.800 de grade Celsius (5.000 de grade Fahrenheit) de la reintrarea în atmosferă atunci când se va întoarce de pe Lună la 40.000 km/h (25.000 de mile pe oră). De asemenea, NASA vrea să se asigure că SLS livrează Orion pe orbita lunară pentru a vedea cum se comportă nava spațială, care are un modul de serviciu construit de Airbus și furnizat de Agenția Spațială Europeană, în spațiul cosmic.

De asemenea, agenția spațială vrea să recupereze capsula după ce aceasta se va scufunda în Oceanul Pacific pentru a vedea cum s-a descurcat în general. Aceasta are la bord peste 1.000 de senzori pentru a înregistra fiecare aspect al zborului, a precizat NASA.

Misiune de 42 de zile

În cel mai îndepărtat punct de Pământ, Orion se va afla la 290.000 de mile de planeta noastră și la 40.000 de mile dincolo de Lună – cea mai îndepărtată distanță pe care o capsulă cu echipaj a vizitat-o până în prezent (depășind recordul stabilit de echipajul Apollo 13 în 1970). Misiunea sa de 42 de zile este mult mai lungă decât cele 10 zile cât ar dura un zbor cu echipaj, a precizat NASA.

În ciuda duratei sale, se așteaptă ca misiunea să parcurgă doar o orbită și jumătate în jurul Lunii, deoarece va zbura pe o orbită lungă, în buclă, în direcția opusă traiectoriei Lunii în jurul Pământului. Această „orbită retrogradă îndepărtată” va aduce Orion la o distanță de aproximativ 97 km și la o distanță de până la 40.000 de mile, au declarat managerii misiunii.

Manechinul

În interiorul lui Orion se află un manechin „Moonikin” îmbrăcat în costum spațial și torsuri umanoide acoperite cu senzori pentru a măsura mediul de radiații pe care vor trebui să îl suporte astronauții Artemis. Și poate cel mai important test: reintrarea în atmosferă, când Orion se va izbi de atmosfera Pământului, va sări un pic, apoi va plonja din nou în jos pentru ceea ce NASA numește „reintrare cu salt”.

„Împingem vehiculul la limită, îl stresăm cu adevărat pentru a fi pregătit pentru echipaj”, a declarat Sarafin.

Obiective științifice

Există și câteva obiective științifice. Misiunea Artemis 1 include 10 mici cuburi-sateliți pentru a testa tehnologiile pentru explorarea spațiului cosmic de mare adâncime. Unul dintre ele, numit NEA Scout, va folosi o velă solară pentru a părăsi Luna în căutarea unui mic asteroid, în timp ce celelalte sunt așteptate să sprijine proiectele Artemis în apropierea Lunii.

„Unele dintre ele testează tehnologii pentru navigarea în spațiul cosmic. Avem chiar una care călătorește mai departe, urmând să întâlnească un asteroid”, a declarat Jacob Bleacher, cercetător șef în domeniul explorării la Direcția de dezvoltare a misiunilor de explorare a sistemelor de dezvoltare a NASA. „Dar unele dintre ele se vor concentra mai mult pe Lună, făcând măsurători ale mișcării, de fapt cartografiind unde ar putea fi unele dintre depozitele de apă”.

Artemis 2, Artemis 3

Dacă totul merge bine cu Artemis 1, NASA va continua cu Artemis 2, un zbor cu echipaj care va trimite patru astronauți într-o misiune de zbor în jurul Lunii în 2024. Intervalul de timp dintre misiuni este în parte pentru a aștepta și a vedea cum se comportă Orion și, de asemenea, pentru ca NASA să poată folosi o parte din avionica și alte componente de pe Artemis 1 la zborul cu echipaj.

Iar dacă această misiune Artemis 2 va reuși, NASA speră să o urmeze cu prima aselenizare cu echipaj al secolului XXI, cu Artemis 3, în 2025. Acea aselenizare, care ar trimite doi astronauți – inclusiv prima femeie pe Lună – la polul sud lunar, depinde de factori dincolo de SLS și Orion.

NASA are nevoie de noi costume spațiale și de un lander uriaș pentru a finaliza misiunea Artemis 3. SpaceX construiește pentru NASA un masiv modul de aterizare pe Lună Starship, în timp ce alte companii dezvoltă costume spațiale Artemis. Dacă oricare dintre componente întârzie, acest lucru va avea un impact asupra planurilor agenției.

„Dacă costumele noastre nu sunt gata, nu vom ateriza pe Lună. Invers, dacă costumele noastre sunt gata și Starship nu este, nu vom ateriza pe Lună”, a declarat Free.

Dar NASA subliniază că se angajează să se întoarcă pe Lună într-un mod durabil, care să nu se rezume doar la urme, steaguri și fotografii. Agenția a construit deja hardware pentru Artemis 2 și pentru viitoarele propulsoare SLS, cu planuri cel puțin până la… Artemis 9.

NASA a împărțit contracte pentru construirea componentelor unei noi stații spațiale Gateway în jurul Lunii, care să servească drept punct de pregătire pentru aselenizări.

Urmează Marte, cândva la sfârșitul anilor 2030. Poate…

Citește și

NASA a stabilit data de lansare pentru Artemis 1. Un nou pas uriaș pentru omenire…

NASA vrea să revină pe Lună.  Artemis 1, prima misiune din program

NASA a comandat o rampă de lansare la Bechtel. Acum costă de patru ori mai mult și tot nu e gata

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol