28 martie 2024, 20:37

Ocna Şugatag ar putea fi atestată ca staţiune turistică de interes naţional

Ocna Şugatag din judeţul Maramureş ar putea fi atestată ca staţiune turistică de interes naţional, potrivit unui proiect de Hotărâre publicat de Ministerul Economiei, prin care totdată îşi propune să ateste alte 13 localităţi ca staţiuni turistice de interes local.

România va avea în total 52 de staţiuni turistice de interes naţional şi 87 de staţiuni turistice de interes local, potrivit news.ro.

Impact

Impactul pozitiv este determinat de creşterea circulaţiei turistice şi totodată a cifrei de afaceri a investitorilor din turism. Investitorii din domeniul turismului pot accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice.

Prin realizarea acestor proiecte, localităţile se vor dezvolta din punct de vedere turistic, ceea ce va determina o creştere a numărului turiştilor de pe piaţa internă şi externă.

”Localităţile atestate vor putea fi promovate ca staţiuni turistice de interes naţional sau  local, după caz, şi vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, ȋn condiţiile ȋn care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică. Avȃnd ȋn vedere efectul multiplicator al turismului ȋn sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcţiile, agricultura, artizanatul şi comerţul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului ȋn localităţile atestate staţiuni turistice vor genera un impact benefic pentru dezvoltarea economică şi creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone”, se mai menţionează în nota de fundamentare.

Stațiune balneară

Comuna Ocna Șugatag este situată în Depresiunea Maramureș, la poalele munților  Gutâi,  la o distanță de 20 km de municipiul Sighet și la o altitudine de 490 m.

Datorită izvoarelor minerale clororosodice și lacurilor sărate formate prin prăbușirea unor mine vechi de exploatare a sării, localitatea Ocna Șugatag este și stațiune balneară, potrivit primariaocnasugatag.ro.

Atestare documentară

Localitatea Ocna Sugatag a fost atestată documentar în anul 1355, iar celelalte localități (Breb, Hoteni, Sat-Șugatag) în 1360, istoria lor fiind strâns legată de exploatarea sării.

Într-un document din 1355 se pomenește de existența, în marginea dinspre Ocna Șugatag a satului Giulești, a unui drum care ducea la ocnele de sare, folosite de maramureșenii care veneau aici să se aprovizioneze cu sare.

Descoperirile arheologice, precum și alte documente istorice, atestă că populația zonei exploata sarea din vremuri străvechi.

La sfârșitul secolului al XIV-lea se trece la o exploatare permanentă a sării, în cadrul unor ocne organizate prin „Cămara Regală a Sării”.

Din 1489 este atestată existența ocnei Paul Silvestru si a grupului de mine Ana-Iuliana și Elisabeta, care aparțineau domeniului regal.

Ocna de sare

Ocne propriu-zise de sare au apărut începând cu anul 1777.

Datorită dezvoltării industriei de exploatare a sării, statul habsburgic a adus la Ocna Șugatag mineri specializați, germani, polonezi, maghiari și cehi.

Documente atestă funcționarea între anii 1799-1822 a ocnei Bogdan, între anii 1802-1853 a ocnei Mihai (unde sarea era mai curată), iar din anul 1921 a ocnei Dragoș.

În anul 1896 la Ocna Șugatag erau deschise un număr de 3 ocne (active sau inactive).

În anul 1950, datorită infiltrațiilor masive de apă dulce, ocnele au fost închise, pe locul lor formându-se apoi, în cursul timpului, lacuri sărate.

Pădurea Crăiasa cu o suprafața de 44 ha găzduiește câteva din cele mai impresionante exemplare de gorun din țară (din subspecia Stejar de Ronișoara) precum și zadă (larice) un conifer cu frunze căzătoare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol