CITIRE

Octavian Crețu, medicul român care a lăsat Franța ...

Octavian Crețu, medicul român care a lăsat Franța pentru România

Mii de medici au plecat din țară în ultimii ani, dar există și excepțiile, cei care aleg să se întoarcă. Pleacă la specializare și se întorc să practice medicina în țară. Medicul Octavian Crețu din Timișoara este un exemplu în acest sens.

Octavian Crețu are o carieră de peste 20 de ani în spate. A publicat lucrări importante în reviste de specialitate din străinătate, a fost managerul spitalului în care lucrează, iar în mâinile sale au stat viețile a sute de pacienți.

În 1997, Octavian Crețu, pe atunci un tânăr specialist în chirurgie generală, pleca în Franța cu o bursă de la Ministerul Educației. Avea să facă o supraspecializare într-un domeniu nou pentru țara noastră, tocmai la prestigiosul Centrul Hepato-Biliar Paul Brousse, Villejuif, din cadrul Universității Paris Sud.

sursa: medintern.ro

După cum mărturisea acesta, „a fost un privilegiu și o șansă în viață că am ajuns acolo, fiindcă altfel nu aveam de unde să cunosc tainele acestei chirurgii hepato-bilo-pancreatice, fiindcă în România, pe aceea vreme, nu exista așa ceva. Oamenii cu asemenea patologii erau etichetați pierduți, cazuri pierdute”, potrivit digi24.ro.

În 1997, prestigiosul centru francez avea în medie 180 de transplanturi hepatice. Diferenţele dintre sistemul medical din Franţa şi cel din ţara noastră l-au şocat pe tânărul medic român. Am încercat să explic care e diferența între ei și noi și atunci am dat un al treilea reper. Era filmul Star Trek cu naveta spațială și i-am spus, domnule ca să înțelegeți difereța dintre noi și ei, dferența dintre ei și Star Trek este mai mică decât distanța între noi și ei. Adică erau mai mult apropiați de ceva extraterestru, decât de noi”.

sursa: digi24.ro

În 1998 Octavian a revenit în țară și nu a mai plecat. Nu regretă nimic. S-a întors în țară cu un bogat bagaj de cunostințe, a încercat să aplice profesionalismul, respectul și atenția către pacient, în fiecare zi, și a ajutat la dezvoltarea chirurgiei hepato-bilo-pancreatice din România.

Octavian Creţu nu regretă că s-a întors în ţară, iar pacienții îl consideră drept un medic exemplar. Îi sfătuieşte totodată şi pe tinerii medici să-i urmeze exemplul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. […] Mii de medici au plecat din țară în ultimii ani, dar există și excepțiile, cei care aleg să se întoarcă. Pleacă la specializare și se întorc să practice medicina în țară. Medicul Octavian Crețu din Timișoara este un exemplu în acest sens. Octavian Crețu are o carieră de peste 20 de ani în spate. A […] …read more […]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.