7 iunie 2022, 15:45

Octavian Jurma: De fiecare data când aud la televizor în România „varianta Omicron este mult mai blândă decât…” mă apucă disperarea

Ați văzut cum ne amăgim singuri că varianta Omicron e mai blândă, se lasă cu mai puține decese, în fine, e ceva de neglijat pe aici pe la noi?

Octavian Jurma a scris câteva rânduri despre acest lucru…

Singurul lucru care se mișcă în Romania mai repede decât Omicron este negarea să. Nu am văzut un consens mai rapid că este „mult mai blândă” decât orice alta varianta. De la „vaccin natural” la „este la fel de blândă că o gripa” mai e un pas să sărbătorim în strada finalul pandemiei.

Poate că vă fi așa, toți suntem însetați de vesti bune după 2 ani de pandemie, dar am mai sărbătorit odată sfârșitul pandemiei, tot în Romania. După care a urmat cel mai mare dezastru pe timp de pace din istoria noastră. Nu e de mirare că suntem frustrați și furioși.

Nu putem însă învinge un dușman daca tot ce facem este să așteptam pasivi victoria altora. Să nu ajungem că bunicii noștri care încă îi așteptau pasivi pe americani la 10 de ani după instalarea ciumei roșii în Romania.

De fiecare data când aud la televizor în Romania „varianta Omicron este mult mai blândă decât…” mă apuca disperarea.

Formula corecta este „varianta Omicron este mult mai blândă decât varianta Delta în tarile cu rată mare de vaccinare”!

Și varianta Delta a fost „mult mai blândă decât…” în tarile vaccinate din occident.

==============

Un singur exemplu:

În Romania au murit 3% dintre cei infectați în valul Delta. În Danemarca au ajuns în spital 1% din cei infectați.

Adică într-o tara puternic vaccinata Delta a spitalizat 1% din cei infectați (că o gripa contemporana), iar într-o tara puternic nevaccinata Delta a ucis 3% (că o molima medievala).

 

==============

Decuplarea vizibila dintre infectări și spitalizări, internări la AȚI și decese în toate tarile puternic vaccinate mai ales cu booster nu se regăsește însă în aceeași măsură și în SUA, o tara vaccinata peste media europeana dar sub tari că UK, Franța, Portugalia sau Italia și cu boosterul sub media europeana.

Graficul atașat aliniază curbele care în mod normal sunt separate pe axa timpului pentru a fi ușor de comparat și le aduce la aceeași scala prin raportarea la vârfurile din iarna (100%).

În NY, Chicago și Boston curba deceselor este deja mult peste vârfurile din vara și se apropie de maximul din iarna trecuta și rămâne puternic corelata cu numărul de infectări.

În NY, Chicago și Washington DC, curba spitalizărilor este deja cu 50% peste vârfurile din iarna. Internările la terapie intensiva sunt însă cu 50% sub vârf [până acum] ceea ce corespunde constatării că Omicron este mai puțin severa.

Majoritatea celor internați sunt și în SUA cei nevaccinati (vezi grafic în articol).

Deci „mult mai blândă” înseamnă în cele mai fericit caz pentru Romania, că „doar” jumătate din cei care sunt spitalizați vor avea nevoie de terapie intensiva, nicidecum că „pandemeia s-a terminat și asta e valul de adio.”

SUA este mult mai apropiata de Romania cultural, demografic și că anotimp deci e un model mai adecvat [dar superior] decât Africa de Sud. SUA însă este de 2x mai bine vaccinata decât Romania și de asemenea testează mult mai bine decât Romania. Este puțin probabil că Omicron să fie „mult mai blândă” în Romania decât în SUA, dimpotrivă.

Să ne bucuram așadar că Omicron este cu certitudine mai puțin severa decât Delta dar să nu exageram fluturând steagul victoriei prin nevaccinare, dimpotrivă să subliniem că exact vaccinul este botniță care îmblânzește mușcătură Omicron.

Omicron nu este un porumbel al păcii intre omenire și pandemia care ne asediază de 2 ani. Omicron este un troian aparent benefic pe care îl invitam în casele noastre că „vaccin natural” dar care poate ucide, chiar așa blând cum pare, 1% din cei confirmați în Romania.

Așadar:

Vaccinare + Omicron = „mult mai blând”

Trecere prin boala + Omicron = „mai blând”

Nevaccinat + Omicron = „mai puțin sever”

Cu alte cuvinte, tu decizi cât de blând vă fi Omnicron pentru tine. Nu te ajuta cu nimic că cei care sar cu parașută au o aterizare blândă daca tu ai decis să sari fară parașută pentru că „parașută nu 100% sigura” și „mor oameni și cu parașută și fară parașută”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol