26 mai 2022, 5:10

Octavian Jurma recomandă ca școlile să înceapă în format fizic

Epidemiologul Octavian Jurma susține că varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 se înmulţeşte mai mult în tractul respirator superior şi mai puţin în plămâni, dând forme mai uşoare ale bolii.

Potrivit unor date, internările în spital arată că mai afectaţi de această variantă virală sunt tinerii şi copii, aceste fiind de patru ori mai multe comparativ cu valul provocat de variata Delta.

Omicron nu se ştie foarte clar care este comportamentul său pe termen lung (…) Există un soi de sechele interne care nu sunt vizibile, unele afectează creierul, altele – alte organe, aparatul circulator, se vorbeşte de COVID-ul cardio-vascular şi tot soiul de lucruri de genul acesta care sunt în stadiul de laborator. Omicron este încă în stadiul de debut, se mişcă atât de repede infectările, încât consecinţele vin abia acuma. Din Africa de Sud avem veşti bune, avem veşti bune în zonele vaccinate, însă singura legătură pe care noi o avem cu Africa de Sud este că suntem cam la fel de puţin vaccinaţi. Populaţia acolo este mai tânără, acolo este vară, este cumva pripit să tragem concluzii că şi noi vom scăpa la fel de ieftin”, a declarat Octavian Jurma, într-o emisiune la TVR.

Jurma recomandă ca școlile să înceapă în format fizic la 10 zile după Revelion, pentru ca focarele să se stingă în familie.

Cel mai simplu ar fi fost să facem ca Portugalia: să închidem zece zile şcolile, să le trecem în online dacă este atât de important să începem şcoala din a treia zi după Revelion (…) se putea face online pentru zece zile ca să permitem focarelor care au apărut în urma petrecerilor de Revelion să se stingă tot în familie şi abia după aceea să intrăm toţi în comunitate”, a adăugat epidemiologul, potrivit news.ro.

Jurma crede că bătălia pentru valul cinci a fost pierdută.

Din păcate, am pierdut bătălia pentru valul cinci când am ieşit din valul patru. Atunci era un moment optim să introducem nişte măsuri, pentru că lumea vedea cu ochii liberi ce se întâmplă în spitale. Noi, cumva, uităm foarte uşor şi am auzit deja: «uite ce bine am ieşit din valul Delta, că nu e mare lucru!» E foarte mare lucru când ai 22.000 de morţi oficial, 44.000 de morţi în exces doar într-o singură lună. Trebuie să punem în context: în România au murit mai mulţi oameni în exces în aceşti doi ani de pandemie decât au murit pe front în cei patru ani ai celui deal Doilea Război Mondial, deci discutăm de o catastrofă fără egal în istoria noastră de pace şi de aceea această atitudine – «lasă că trece» – mi s epare inacceptabilă”, a mai afirmat Octavian Jurma.

sursa foto:impact.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol