Decizia a fost luată sâmbătă, în urma ședinței extraordinare convocate de autoritățile din Odesa și publicate duminică.

Potrivit acestora, scăldatul în corpurile de apă deschise din zonă este considerat periculos. Râul Nipru se varsă în Marea Neagră, iar apa acestuia a fost contaminată în urma ecocidului pe care distrugerea barajului Nova Kahovka l-a produs.

Autoritățile române și bulgare au informat că pe litoralul românesc și pe cel bulgăresc nu există niciun pericol pentru sănătatea celor care se scaldă în Marea Neagră. Lungimea țărmului dintre Odesa și Constanța este de aproximativ 500 de kilometri.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că nu există risc de îmbolnăvire cu holeră în Marea Neagră, iar turiștii nu au niciun motiv pentru a-și anula vacanțele pe litoralul românesc, a declarat pentru Radio România Actualități ministrul Turismului, Radu Oprea.

Monitorizarea calității apei de îmbăiere prin sistemul de supraveghere a bolii diareice acute la nivelul întregii populații nu a relevat date neconforme, au anunțat autoritățile responsabile.

În plus, pe canalele oficiale ale instituțiilor internaționale, cu care autoritățile române comunică permanent, nu a fost transmisă nicio alertă în acest sens.