3 septembrie 2023, 15:01

Ofensivă de succes. Forțele armate ucrainene au străpuns prima linie de apărare rusă din sud, la care armata lui Putin lucrase de aproape un an

Comandantul ucrainean, general Oleksandr Tarnavski, a declarat într-un interviu pentru publicația britanică Observer, preluat de The Guardian, că unitățile sale au străpuns prima linie de apărare rusească, cea mai fortificată.

„Acum ne aflăm între prima și a doua linie de apărare”, a spus el, Forțele ucrainene îşi consolidează poziţiile pe teritoriul cucerit în luptele recente.

„În centrul ofensivei, finalizăm acum distrugerea unităților inamice care acoperă retragerea trupelor rusești în spatele celei de-a doua linii defensive”.

Câmp minat

Un vast câmp minat a prins în capcană trupele ucrainene timp de săptămâni, în timp ce geniștii de infanterie au curățat o rută de asalt. Trupele ruse „au stat și au așteptat armata ucraineană” a spus el.

Dar acum că bariera a fost trecută, rușii au fost forțați să facă manevre, iar ucrainenii s-au întors în tancuri și alte vehicule blindate. Ca un semn că Moscova simte presiunea, aceasta a redistribuit trupe în zonă de pe liniile de front din interiorul Ucrainei ocupate – Herson la vest și Lîman la nord-est – și, de asemenea, din interiorul Rusiei, a spus el.

Rușii vor rămâne fără soldați

„Inamicul își retrage rezervele, nu doar din Ucraina, ci și din Rusia. Dar, mai devreme sau mai târziu, rușii vor rămâne fără cei mai buni soldați. Acest lucru ne va da un impuls pentru a ataca mai mult și mai repede”, a declarat Tarnavski. „Totul este în fața noastră”.

Cine e Tarnavski

Specialist în tancuri, Tarnavski a dobândit un palmares impresionant în lupta cu trupele ruse, de la începutul războiului.

În septembrie anul trecut, a fost numit comandant al trupelor care luptă pentru eliberarea orașului Herson; două luni mai târziu, orașul a fost eliberat.

„În opinia mea, rușii credeau că ucrainenii nu vor trece de această linie de apărare. Ei se pregătiseră de peste un an. Au făcut totul pentru a se asigura că această zonă a fost bine pregătită”.

UPDATE

Vești nu tocmai bune vin însă duminică dimineață. Și chiar în apropierea României. Un val masiv de drone rusești a lovit porturile dunărene de lângă granița cu România, duminică dimineață. Ucrainenii susțin că au doborât 22 din 25 de drone, dar sunt raportate explozii la Reni (lângă Galați) și cel puțin două persoane au fost rănite.

Potrivit informațiilor oficiale ale Comandamentului Ucrainean, 25 de drone au venit dinspre Crimeea pe deasupra Mării Negre, în mai multe valuri, pe parcursul a două ore și jumătate, între 1.30 și 4.00 dimineața.

Conturile locale de Telegram au raportat interceptări inițiale făcute de antiaeriana din jurul orașului Ismail (lângă Tulcea), iar apoi au raportat că dronele ruse zboară în paralel cu granița României, ocolind Ismail, pentru a lovi portul Reni, aflat la circa 20 de kilometri, în linie dreaptă de Galați. Locuitorii regiunii Odesa au raportat că la Reni s-au auzit cel puțin două explozii.

Din cauza focurilor bateriilor antiaeriene și a faptului dronele rusești lovite în aer pot provoca totuși pagube și incendii atunci când ajung la sol, este greu de determinat, din declarațiile și postările pe rețelele de socializare ale martorilor, câte dintre acestea și-au lovit cu adevărat ținta.

Potrivit informațiilor oficiale, postate pe canalul de Telegram al Forțelor Aeriene Ucrainene, trei drone ruse au lovit infrastructura din sudul regiunii Odesa, rănind două persoane. În atacurile anterioare din luna august, rușii au distrus 13 mii de tone de cereale din portul Ismail.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol