20 mai 2022, 6:44

Oficial polonez, concediat după ce a catalogat legea Holocaustului drept o „prostie”

Un diplomat polonez a fost demis pentru că a criticat abordarea guvernului de a reglementa discursul despre Holocaust. Jaroslaw Nowak a fost concediat de ministrul de Externe la doar câteva zile după ce a etichetat legea drept „prostie”.

Nowak a servit ca diplomat al Poloniei responsabil cu îmbunătățirea relațiilor cu evreii din întreaga lume și a făcut aceste remarci în timpul unui interviu acordat săptămânalului britanic Jewish News.

În Polonia, o lege din 2018 interzice anumite declarații despre Holocaust care susțin că Polonia, o victimă a Germaniei naziste, poartă și ea responsabilitatea. Legislația prevedea inițial pedepse de închisoare de până la trei ani pentru atribuirea în mod fals a crimelor germane Poloniei, dar ulterior a fost modificată pentru a elimina prevederile penale.

Legea a indignat Israelul, în timp ce Nowak a declarat pentru Jewish News că proiectul de lege este „unul dintre cele mai stupide amendamente care au fost făcute vreodată în vreo lege”.

Anul trecut, Polonia a aprobat o lege care restricționează drepturile de revendicare a proprietăților confiscate de fostul regim comunist al țării. Printre cei afectați se numără supraviețuitorii Holocaustului și moștenitorii lor, iar legea a provocat, de asemenea, o dispută diplomatică serioasă cu Israelul care rămâne încă nerezolvată.

Foto: Jewish News


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol