CITIRE

Omagiu adus de BNR cu ocazia a 100 de ani de la na...

Omagiu adus de BNR cu ocazia a 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan

Banca Naţională a României (BNR) lansează astăzi în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan. Aceasta redă portretul actorului, dar şi spectacole de teatru şi film.

Pe aversul monedei este redată o compoziție ce face trimitere la specaolelel de teatru și film regizate de Radu Beligan , sub inscripția în arc de cerc „ROMÂNIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2018”, iar reversul monedei prezintă portretul actorului Radu Beligan şi inscripţiile în arc de cerc „RADU BELIGAN” şi ,,100 DE ANI DE LA NASTERE”.

                                                                                       Sursă Foto: bankingnews.ro 

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul pentru această emisiune este de 200 monede din argint. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 345,00 lei. Monedele din argint cu tema 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, citează Adevărul.ro.

Radu Beligan – o scurtă bibliografie

Om de teatru complex – actor, regizor, profesor, director şi animator teatral -, Radu Beligan s-a născut la 14 decembrie 1918, la doar câteva zile după naşterea României Mari, de al cărei destin urma să fie legat până la sfârşitul vieţii. Cariera lui artistică se întinde pe mai multe perioade ale istoriei noastre, de la capitalism la comunism şi la prezentul post-revoluţionar.

Acesta s-a bucurat încă din tinereţe de un mare succes, a făcut parte din distribuţiile de aur ale spectacolelor regizate de Sică Alexandrescu după piesele lui Caragiale, numele său devenind sinonim cu Rică Venturiano şi Agamiţă Dandanache.

În anii ‘60 a fost ctitorul Teatrului de Comedie, care, în plină epocă a dictaturii comuniste şi a esteticii realismului socialist, a introdus un suflu de o modernitate uluitoare, propulsând România într-un circuit teatral internaţional remarcabil.

A condus, timp de 20 de ani, Naţionalul bucureştean, unde s-au montat spectacole după piese de referinţă din dramaturgia românească şi universală, dar şi texte ale unor autori străini interzişi la vremea aceea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.