11 aprilie 2021, 7:19

Omagiu celor 400.000 de morți ai epidemiei în SUA. Înainte de a prelua mandatul de președinte, Biden s-a rugat pentru sufletele lor

Cu câteva ore înainte de a prelua conducerea Statelor Unite în plină criză, preşedintele ales Joe Biden şi vicepreşedinta aleasă Kamala Harris au adus un omagiu marţi celor peste 400.000 de americani decedaţi din cauza epidemiei de corovonavirus, în cadrul unei ceremonii la Washington.

În ultima zi de mandat a lui Trump

Această ceremonie este primul eveniment federal care comemorează victimele COVID-19 şi a avut loc în ultima zi de preşedinţie a lui Donald Trump.

Potrivit unui bilanţ al Reuters, SUA se apropiau marţi de 24 milioane de cazuri de contaminări cu SARS-CoV-2 şi peste 400.000 de decese de la declanşarea pandemiei.

Ţara a înregistrat în medie peste 200.000 de noi cazuri de contaminări zilnic şi 3.220 de decese în ultimele şapte zile.

Ceremonia a fost programată pentru ora locală 17:15 (22:15 GMT) şi a fost urmată de un minut de reculegere şi 400 de bătăi de clopot.

;

Prioritate a mandatului

Joe Biden, care îşi va prelua funcţia miercuri, la miezul zilei, intenţionează să facă din lupta împotriva coronavirusului o prioritate absolută, instituind o serie de măsuri, între care purtarea măştii.

Anterior, Joe Biden a părăsit marţi statul Delaware pentru a se îndrepta spre Wasgington, evocând foarte emoţionat într-un discurs dragostea sa pentru acest stat, amintirea fiului său decedat şi propria sa moarte.

Ei bine, scuzaţi-mi emoţia, când voi muri, în inima mea va fi scris Delaware”, a declarat Biden, care va deveni miercuri cel de-al 46-lea preşedinte american, inspirându-se din cuvintele scriitorului irlandez James Joyce.

Cel mai vârstnic președinte

La 78 de ani, Joe Biden, mândru de originile sale irlandeze, va fi cel mai vârstnic preşedinte american care îşi preia atribuţiile.

Reţinându-şi lacrimile, el şi-a început discursul mulţumind „prietenilor săi” şi familiei sale reuniţi sub un mare drapel american la New Castle, în statul Delaware, la o bază a Gărzii Naţionale numită în memoria fiului său Beau Biden, fost militar în Garda Naţională.

Am un singur regret, că el nu este aici„, a spus Biden, referindu-se la fiul său Beau, fost procuror general care a murit de cancer la creier în 2015. „Pentru că am fi putut să-l prezentăm ca preşedinte„, potrivit DPA.

Sunt onorat, profund onorat să fiu viitorul vostru preşedinte şi comandant şef, şi voi fi întotdeauna un mândru fiu al statului Delaware„, a declarat preşedintele ales, sosit în fieful său de la Wilmington la vârsta de zece ani.

Barack Obama, despre alegerea istorică a Kamalei Harris

Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a subliniat alegerea istorică a colistierei sale Kamala Harris, care va deveni miercuri prima femeie vicepreşedinte, dar şi prima persoană de culoare şi de origine indiană care ocupă această funcţie.

Nu-mi spuneţi că lucrurile se pot schimba. Ele se pot schimba şi ele se schimbă. Aceasta este America. Acesta este Dalaware”, a lansat Joe Biden.

Biden şi vicepreşedinta sa vor depune jurământul miercuri la ora 12:00 (17:00 GMT) în cadrul unei ceremonii de învestitură la Capitoliu, sediul Congresului american, într-un Washington baricadat şi puternic securizat.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.