14 aprilie 2024, 13:36

Omega-3 şi vitamina D pot reduce infectarea cu SARS-CoV-2

Un studiu arată că administrarea de multivitamine, probiotice, Omega-3 sau suplimente precum vitamina D poate contribui la diminuarea riscului infectării cu SARS-CoV-2. Asta mai ales în rândul femeilor, informează revista British Medical Journal Nutrition Prevention & Health (BMJ).

Ce nu contribuie la o scădere a riscului de COVID-19 sunt suplimente precum vitamina C, zincul sau usturoiul.

Experții de la Imperial College din Londra au pus accent, încă de la începutul pandemiei, pe avantajele suplimentelor de vitamine.

Suplimentele dietetice pot contribui la menţinerea unui sistem imunitar sănătos, însă nu se ştia dacă suplimentele specifice pot fi asociate unui risc mai scăzut de contagiere cu noul coronavirus, prezintă agerpres.ro.

Cercetătorii au realizat o aplicație, Symptom Study, pentru a afla dacă cei care luau suplimente au fost mai puţin expuşi contractării acestei boli infecţioase. Aplicația înregistra locul, vârsta şi factorii de risc asupra sănătăţii utilizatorilor, însă ulterior acestora li s-au cerut informaţii actualizate zilnic despre simptome, rezultatele la testele PCR sau asistenţa medicală.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat informaţiile furnizate de 372.720 de utilizatori ai aplicaţiei din Marea Britanie referitoare la utilizarea regulată a suplimentelor dietetice în lunile mai, iunie şi iulie 2020 (primul val al pandemiei) şi la rezultatele pozitive la testelor PCR pentru coronavirus.

În primele două luni, 75.652 de utilizatori au luat în mod regulat suplimente dietetice, în timp ce 197.068 nu au luat. 67% dintre aceştia erau femei.

În total, 23.521 de persoane au avut rezultate pozitive la SARS-CoV-2, în timp ce testele pentru 349.199 au fost negative.

Concluzia este că Omega-3, multivitamine sau de vitamina D, consumul de probiotice, a fost asociat unui risc mai scăzut de infecţie cu SARS-CoV-2.

Cercetătorii au analizat date precum vârsta, sexul şi greutatea și au ajuns la concluzia că protecţia oferită de probiotice, Omega-3, multivitamine şi vitamina D a fost observată mai ales la femei, indiferent de vârstă sau de greutate, însă nu la fel de clar şi în cazul bărbaţilor.

sursa foto: nutritioninsight.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol