19 aprilie 2024, 14:06

Omenirea și-a mai găsit un inamic: nurca. Șase țări au raportat cazuri de COVID-19 la nurci (OMS)

Acum trei zile, o știre care întrista iubitorii de animale: Danemarca va eutanasia întregul efectiv de până la 17 milioane de nurci din crescătorii. Și asta după ce o mutaţie a coronavirusului, identificată la aceste animale, s-a răspândit la oameni, prezentând un risc pentru eficacitatea oricărui posibil viitor vaccin.

Guvernul danez a anunţat joi noi restricţii regionale după descoperirea mutaţiei la nurci.

Cetățenii din Iutlanda de Nord nu pot părăsi localitățile

Premierul danez Mette Frederiksen a difuzat un comunicat în care anunţă că cetăţenii regiunii Iutlanda de Nord (North Jutland) nu îşi vor putea părăsi localităţile în următoarele patru săptămâni. În toată această perioadă vor fi închise spaţiile de cazare în respectiva zonă şi vor fi suspendate toate activităţile culturale şi sportive, dar şcolile vor rămâne deschise.

De asemenea, autorităţile locale organizează o campanie masivă de testare cu obiectivul de a fi testate circa 280.000 de persoane.

Mutaţia virusului SARS-CoV-2, descoperită la o fermă de nurci din Danemarca, a fost detectată la 214 persoane din această ţară, potrivit celor mai recente date publicate de Statens Serum Institut (SSI), centrul danez de referinţă în boli infecţioase.

Dintre persoanele care au contractat virusul, 14 persoane au fost depistate în afara regiunii Iutlanda de Nord (North Jutland), unde guvernul danez a anunţat joi impunerea de restricţii de deplasare după ce au fost sacrificate 17 milioane de nurci.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat sâmbătă că șase ţări, printre care Danemarca şi Statele Unite, au raportat până în prezent cazuri de COVID-19 în fermele de nurci.

”Cluster 5”

Mutaţia unui virus este comună şi adesea inofensivă, potrivit comunităţii ştiinţifice. Însă în cazul acesteia din urmă, denumită „Cluster 5”, s-a constatat, potrivit primelor studii, o mai scăzută eficienţă a anticorpilor umani, ceea ce ameninţă dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19.

„Observaţiile iniţiale sugerează că prezentarea clinică, gravitatea şi transmiterea între persoanele infectate sunt similare cu cele ale altor virusuri SARS-CoV-2 aflate în circulaţie”, notează OMS.

Combinație de mutații

„Cu toate acestea, această variantă, numită ‘Cluster 5’, prezintă o combinaţie de mutaţii, sau modificări, care nu fuseseră observate până acum”, a adăugat agenţia ONU, subliniind că „implicaţiile modificărilor identificate în această variantă nu sunt încă pe deplin înţelese”.

Rezultatele preliminare, notează OMS, indică faptul că această mutaţie particulară asociată cu nurcile şi identificată atât la aceste animale, cât şi la cele 12 cazuri umane, prezintă o „sensibilitate moderat redusă la anticorpi neutralizanţi”.

Sursa foto: Jan den Ouden de la Pixabay


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol