1 iunie 2020, 17:04

Omenirea și-a consumat astăzi toate resursele planetei pentru anul 2018

Omenirea și-a epuizat astăzi, 1 august, toate resursele pe care natura le poate reface într-un an şi va trăi „pe datorie” timp de cinci luni, potrivit ONG-ului Global Footprint Network.

Ziua de 1 august este „data la care vom vom fi folosit mai mulţi arbori, apă, soluri fertile şi peşte decât Terra poate să ne furnizeze într-un an pentru a ne alimenta, asigura locuinţa şi deplasa şi vom fi emis mai mult carbon decât pot să absoarbă oceanele şi pădurile”, explică Valérie Gramond de la Fondul Mondial pentru Natură (World Wide Fund for Nature, WWF), partenerul Global Footprint Network.

“Astăzi, am avea nevoie de echivalentul a 1,7 Terra pentru a ne acoperi nevoile”, au adăugat experţii de la WWF într-un comunicat. Această dată este cea mai precoce înregistrată de când a început să fie calculată “Ziua Depăşirii”. Nici anul trecut nu am stat foarte bine, omenirea depășindu-și toate resursele anului 2017 pe 3 august.

Această devansare “s-a accelerat din cauza supraconsumului şi a risipei”, a explicat Valérie Gramond, care reaminteşte că pe plan mondial aproximativ o treime din totalul alimentelor ajung să fie aruncate la pubelă. “Destabilizăm capacitatea planetei de a se regenera”, a mai adăugat aceeaşi specialistă.

“Trebuie să trecem de la semnalul de alarmă la acţiune”, estimează Pierre Cannet, cercetător la WWF, care se declară îngrijorat de reluarea ritmului de creştere a emisiilor de CO2 la nivel mondial în 2017 după trei ani de stabilizare, conform stirileprotv.ro.

Pe site-ul dedicat “Zilei Depăşirii” sunt prezentate diverse soluţii pentru inversarea acestei tendinţe: revizuirea modului în care sunt gândite oraşele, dezvoltarea şi privilegierea energiilor verzi, lupta împotriva risipei alimentare şi a supraconsumului de carne, limitarea expansiunii demografice. De asemenea, fiecare persoană poate să îşi calculeze propria amprentă ecologică pe site-ul footprintcalculator.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.