5 octombrie 2024, 15:28

OMS avertizează că XBB.1.5 supranumită „Kraken” este „cea mai transmisibilă” variantă de Covid de până acum

O nouă tulpină de coronavirus, care provoacă COVID-19, supranumită „Kraken” este „cea mai transmisibilă subvariantă care a fost detectată până acum, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Cea mai recentă subvariantă – provenită din Omicron și numită oficial XBB.1.5 – s-a răspândit deja în SUA unde se crede că se află în spatele a aproximativ 70% dintre noile infecții din zonele cele mai afectate și 4 din 10 în general.

Acum a început să se extindă în alte țări indicând că are un avantaj major de creștere față de tulpinile rivale, dar XBB.1.5 pare a fi la fel de blând ca strămoșul său Omicron și variantele sale.

Preocuparea cu privire la XBB.1.5 se bazează în mare parte pe modul în care crește în prezent în SUA, dar și în alte țări de pe glob.

Și medicii din România sunt în alertă, dar deocamdată nu sunt semne că îmbolnăvirile provocate de Kraken ar fi mai grave decât cele de până acum.

Tulpina se răspândeste rapid în SUA și începe să măture Marea Britanie. OMS a spus că este „îngrijorată în special de avantajul său de creștere”, scrie Daily Mail.

Agenția UE de control al bolilor are vești bune și vești proaste când vine vorba de XBB.1.5. Vestea proastă este că Kraken se răspândește repede, însă vestea bună este că mai durează un pic până să ajungă în Europa, relatează Politico.

ECDC scrie că ritmul ridicat de răspândire este cauzat probabil de capacitatea XBB.1.5 de a evita protecţia sistemului imunitar de infecţii sau vaccinări anterioare. Are, de asemenea, o mutaţie a proteinei sale – partea virusului care se leagă de celulele gazdă – care ar putea oferi un anumit avantaj.

Deocamdată, subvarianta este doar un semnal de alarmă în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri, a spus ECDC, deşi a fost detectată în Danemarca, Franţa, Austria, Ţările de Jos, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia şi Irlanda.

Datele din SUA sugerează că XBB.1.5 se răspândeşte agresiv, cazurile dublându-se la fiecare nouă zile.

29 de ţări au raportat deja cazuri cu această subvariantă.

”Simptomatologic, nu pare să prezinte manifestări mai severe decât ce am avut până acum. Este tot o tulpină derivată din varianta Omicron, care prezintă această capacitate de a evada răspunsului imunitar şi de a infecta foarte rapid un număr foarte mare de oameni. Tendinţa este spre o infecţiozitate sporită și nu spre o simptomatologie mai severă. Mulţi oameni sunt trecuţi prin boală, mulţi oameni sunt şi vaccinaţi şi trecuţi prin boală, deci o linie de apărare avem împotriva acestui virus”, declară Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford.

Vaccinul pentru varianta Omicron este recomandat mai ales celor care sunt predispuşi la o manifestare mai gravă a unei infecţii respiratorii, cum ar fi cei cu boli asociate sau persoanele în vârstă. În România, puțin peste 5400 de persoane s-au vaccinat cu serul împotriva Omicron.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol