20 aprilie 2024, 9:46

OMS le cere statelor SĂ NU IMPUNĂ paşapoarte de vaccinare pentru călătorii

Comisia de urgenţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) nu este de acord cu utilizarea certificatelor de vaccinare ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări, transmite AFP.

În recomandările formulate pentru organizaţia cu sediul la Geneva, comisia arată că deocamdată „există prea multe necunoscute fundamentale în privinţa eficienţei vaccinului pentru reducerea transmiterii (virusului), iar vaccinurile nu sunt încă disponibile decât în cantitate limitată”, scrie Agerpres.

De asemenea, potrivit OMS, vaccinarea nu trebuie să fie urmată de renunţarea la alte măsuri de precauţie sanitară.

Grecia a propus un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a ușura călătoriile devastate de pandemie. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber și a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene, a relatat Euractiv.  „Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

Suedia a anunţat  că intenţionează să emită paşapoarte digitale pentru persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus, care ar putea să înceapă să fie utilizate până în vara acestui an, informează DPA.

Un astfel de certificat digital va permite tuturor suedezilor să dovedească faptul că au fost vaccinaţi împotriva maladiei COVID-19, a precizat Anders Ygeman, ministrul pentru Dezvoltare digitală din Suedia.

Certificatul va respecta legile şi standardele internaţionale şi va asigura confidenţialitatea datelor personale ale posesorilor. Guvernul suedez speră ca noul paşaport digital să devină funcţional până la data de 1 iunie.

Autorităţile de la Stockholm se aşteaptă ca dovada vaccinării să fie cerută de alte ţări pentru a permite accesul pe teritoriile lor sau participarea la conferinţe, festivaluri muzicale şi evenimente sportive.

Estonia colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a dezvolta paşapoarte vaccinale digitale, care vor include un cod QR ce ar putea fi recunoscut la nivel mondial, informează AFP.

Problema unui astfel de proiect este aceea de a şti dacă autorităţile care verifică un astfel de certificat „pot avea încredere” în sursa documentului, a subliniat Marten Kaevats, consilier al guvernului estonian pe probleme tehnologice.

Estonia dispune deja de propriul sistem de dosare de sănătate în format electronic, care conţin informaţii despre vaccinuri, însă majoritatea ţărilor lumii nu au astfel de registre şi deocamdată nu există o metodologie de recunoaştere reciprocă a acestui tip de documente naţionale.

Companiile Emirates şi Etihad au anunţat luna trecută că testează o aplicaţie ce permite verificarea vaccinării pasagerilor înainte ca aceştia să urce la bordul avioanelor.

Un acord încheiat între OMS şi Estonia constă în dezvoltarea unui „card galben cu senzor” – o versiune digitală a unui sistem deja existent de documente tipărite ce asigură dovada vaccinării împotriva febrei galbene.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol