28 martie 2024, 17:42

Omul sfințește locul. Un italian a cumpărat un sat depopulat din România și l-a transformat în complex turistic

România a fost întotdeauna privită cu admirație de străini pentru peisajele care îți taie răsuflarea, dar și pentru oportunitățile de dezvoltare. Mulți dintre turiștii străini care ne vizitează țara rămân fascinați de frumusețea locului și aleg să rămână, să investească, să dezvolte afaceri de succes.

Unul dintre ei este și italianul Osvaldo Martinelli care a achiziționat un întreg sat din județul Arad și l-a transformat într-un adevărat paradis imobiliar, un resort turistic de proporții, care se întâmplă să fie și unul dintre cele mai apreciate și căutate locuri din zonă.

„Am venit în România în 2007. Aici era un asociat de-al meu, care din 2002 începuse să cumpere teren. M-am îndrăgostit de această zonă, dar ceea ce m-a făcut să mă decid a fost faptul că, într-o dimineaţă, când îmi savuram cafeaua, am văzut de la geamul meu două veveriţe care se jucau într-un copac. Era un lucru pe care eu nu l-am văzut în toată viaţa mea.

Pentru mine e incredibil cum a rămas totul neschimbat şi cât de curată şi de naturală a rămas toată această zonă. Mi-a plăcut totul aici. Aici sunt nişte izvoare naturale de apă extraordinare, iar pentru mine apa este petrolul viitorului. Unde există apă naturală, izvoare, acolo există dezvoltare”, povestește Osvaldo pentru Adevărul. 

Sursă Foto: booking.com

A vrut să își exprime recunoștința pentru amintirile minunate pe care le-a trăit aici, a vrut să lase ceva în urmă și a reușit. Prima sa investiție a constat în realizarea complexului turistic Labaşinţ, din județul Arad, lângă Lipova, o adevărată oază de liniște, ascunsă parcă între două dealuri și păduri bogate de stejari și fagi seculari.

Înainte de a se gândi să investească aici, zona devenise una moartă, din punct de vedere economic și social, din cauza marii depopulări începute odată cu Primul Război Mondial. Aceasta a fost accentuată în perioada comunistă, oamenii locului fiind nevoiți să părăsească zona în schimbul traiului în marile orașe din apropiere, Timişoara şi Arad.

Ceea ce mulți au considerat un dezavantaj, pentru Osvaldo s-au dovedit a fi adevărate oportunități de dezvoltare, apropierea de aceste două orașe fiind unul dintre principalele motive care l-au determinat să demareze proiectul, semn că perspectiva va face întotdeauna diferența.

„Iniţial, am cumpărat terenuri, toate terenurile din intravilanul localităţii. Am făcut asta pentru a crea un monopol imobiliar. Nu din egosim, ci pur şi simplu e o măsură de protecţie a afacerii, pentru că dacă eu investesc aici milioane de euro şi dezvolt zona, nu poate să vină altcineva să vândă terenul cu preţul cu care vrea el. Am devenit proprietar peste tot ce se putea cumpăra din intravilan, peste 80 de hectare de teren, în total sunt cam 90 de hectare, doar că acum mai suntem în faza de lucru pentru că sunt nişte parcele foarte vechi şi nu se ştie cui aparţin. Primul obiectiv al meu a fost să dezvolt un complex turistic, care are deja 9.7 puncte, pe Booking.com, fără să ne facem niciun fel de promovare, de publicitate. Lucrăm deja cu multe multinaţionale din Timişoara, fără să îi căutăm, ei ne-au găsit pe noi. Este vorba de Bosch, Continental, Honeywell, Valeo, care aici îşi fac team-building-urile. Pentru mine, acesta fost un indicator că decizia mea de a dezvolta proiectul, aici, a fost una bună”, spune Osvaldo.

Sursă Foto: lapensiuni.ro

Așa a luat naștere Resortul AgroVillage, care a fost inaugurat oficial în aprilie 2016. Astăzi acesta are în componență un hotel de patru stele, mai multe căbănuțe individuale, un restaurant cu o terasă generoasă, un hostel, piscină, sală de evenimente, dar și multe alte modalități de petrecere a timpului liber: căruţe pentru plimbări, ATV-uri, cai, mountainbike și multe altele.

Sursă Foto: booking.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE