18 aprilie 2024, 11:00

ONG-urile din vămi se pregătesc de noi valuri de refugiați din Ucraina

Organizaţiile neguvernamentale din vămile româno-ucrainene fac planuri pentru a acoperi în continuare nevoile persoanelor care vor să se adăpostească de războiul declanşat de Rusia.

În căutare de personal specializat şi produse de strictă necesitate, asociaţiile se pregătesc de noi valuri de refugiaţi odată cu anunţul anexării la Rusia a regiunilor din sudul şi estul Ucrainei.

Referendumurile de anexare la Rusia a celor patru regiuni ucrainene vor duce la creșterea tranzitului în vămile româno-ucrainene, susţine Andreeas Novacovici, preşedintele YouHub Association, care activează la Isaccea de la începutul lunii martie.

Cifrele vor crește în toate vămile. Toți colegii din Blue Dot-urile din țară au fost rugați să pregătească planificări pentru iarnă, o dată, și a doua oară, pentru creșterea efectivelor atât în număr de personal, cât și în număr de agenții prezente fizic, pentru că vara asta activitatea s-a dispersat și au rămas din ce în ce mai puțini care lucrează zilnic în vamă”,  a declarat Andreeas Novacovici, pentru Radio România Actualități.

YouHub Association vrea să angajeze asistenţi sociali, psihologi și translatori şi asigură salarii motivante.

Noi lucrăm cu angajați, pentru că altfel nu putem asigura sustenabilitate aici. Din planificările pe care le avem suntem pregătiți pentru următorii 5 ani. Sperăm să nu fie nevoie de atât de multă implicare în vamă”, a mai spus acesta.
Statul român vrea să achiziționeze cu sute de milioane de lei corturi pentru cazarea lor și elemente de echipare a acestora, printr-un acord-cadru cu durata de 2 ani.

″În contextul conflictului armat din Ucraina, precum și al pericolului unui accident nuclear produs la centrala atomică de la Zaporojie, este posibil un aflux de cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din aceste zone. Pentru intervenția operativă în vederea protecției populației refugiate, se impune achiziționarea unui pachet de campare pentru intervenții operative (…)″, se arată într-un document al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG), scrie și profit.ro.

Astfel, instituția a demarat o licitație pentru a cumpăra mii de corturi și sute de mii paturi, saltele, pături, cearșafuri, saci de dormit și alte articole de acest tip (cantități maxime).

Sursa foto: UNICEF


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol