29 martie 2024, 2:31

ONU solicită un moratoriu asupra inteligenței artificiale care încalcă drepturile omului

Evoluția rapidă a tehnologiilor bazate pe inteligența artificială (AI) și adoptarea acestora de către companii și guverne au depășit eforturile de a le menține la standardele drepturilor omului. Michelle Bachelet, comisara ONU pentru drepturile omului, a cerut un moratoriu asupra sistemelor de inteligență artificială care ar putea pune în pericol drepturile omului, cel puțin până când vor exista garanții mai puternice la nivel internațional.

Observațiile au venit la publicarea unui raport (fișier .docx) al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care analizează riscurile pentru drepturile omului, pe care le prezintă o serie de tehnologii bazate pe AI – inclusiv profilarea, luarea automată de decizii și învățarea automată. Raportul a subliniat că seturile de date utilizate de AI pot avea prejudecăți rasiale și etnice, care pot perpetua sau spori discriminarea.

Multe instrumente AI urmăresc să prezică, să evalueze riscul și să ofere informații despre tiparele de comportament la scară individuală sau socială. Raportul a ridicat avertismente cu privire la o „distopie digitală a bunăstării” în care analiza datelor ar putea automatiza deciziile cu privire la:

  • drepturile la beneficiile sociale;
  • accesul la împrumut;
  • vizitele la domiciliu de la serviciile de îngrijire a copiilor.

 

Tehnologiile utilizate de agențiile de aplicare a legii, inclusiv agențiile de securitate națională și de gestionare a frontierelor, sunt numeroase. Sistemele de inteligență artificială pot extrage înregistrări de istoric penal, statistici privind infracțiunile, postări pe rețelele de socializare și înregistrări de călătorie pentru a profila persoanele și pentru a identifica site-urile cu activitate criminală sau chiar teroristă majoră, declanșând intervenții ale justiției penale.

Bachelet nu a cerut interzicerea totală a tehnologiei de recunoaștere facială, dar a cerut impunerea unui moratoriu pentru utilizarea recunoașterii biometrice la distanță în timp real, până la prevederile drepturilor poate fi convenit.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol