4 septembrie 2023, 10:04

ONU se implică în lupta contra dezinformării de pe platformele digitale

Lansat recent sub auspiciile Secretarului general al ONU, raportul despre lupta împotriva dezinformării de pe platformele digitale își propune să schițeze cadrul inițial al viitorului Cod de conduită al Națiunilor Unite pentru integritatea informațiilor pe platformele digitale.

Codul va fi un set de principii pe care guvernele, platformele digitale și alte părți interesate le vor implementa pe bază voluntară.

Recomandările raportului au scopul de a face spațiul digital mai sigur și mai inclusiv, în conformitate cu principiile drepturilor omului. Conform raportului, principiul integrității informațiilor este grav afectat de dezinformare și de discursurile instigatoare la ură din mediul online.

Codul de conduită va fi un set de principii pe care guvernele, platformele digitale și alte părți interesate le vor implementa în mod voluntar. Astfel, raportul lansat în luna iunie, poate fi văzut ca un prim pas și un îndemn la acțiune pentru toate părțile interesate din ecosistemul digital, pentru a-și uni forțele în lupta împotriva dezinformării.

Raportul recomandă obținerea unui angajament clar din partea guvernelor și a giganților Big Tech de a nu utiliza, sprijini sau amplifica dezinformarea și discursul instigator la ură. În același timp, se recomandă și un angajament al guvernelor de a garanta un ecosistem media liber, viabil, independent și pluralist, cu a puternică protecție pentru jurnaliști.

Totodată, platformele digitale ar trebui să se asigure că toate produsele conferă siguranță, confidențialitate și transparență, dar și că toate aplicațiile pe bază de inteligență artificială sunt sigure, securizate, responsabile și etice și respectă obligațiile privind drepturile omului.

Viitorul Cod de conduită va încuraja marile companii care dețin platformele digitale să fie mai transparente cu privire la algoritmii utilizați, inclusiv cei din publicitate, și să adopte măsuri clare pentru combaterea dezinformării și a discursului instigator la ură.

ONU intenționează, de asemenea, să înființeze o structură dedicată de sine stătătoare, care să se ocupe permanent de dezinformare și discursurile instigatoare la ură din mediul online. Această inițiativă va sprijini eforturile statelor membre, ale platformelor digitale și ale altor părți interesate de a adera și de a implementa Codul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol