27 septembrie 2022, 16:58

Oops a daisy! Trei ani de închisoare dacă fluieri în biserică

Vicepreședintele guvernului polonez, Zbigniew Ziobro, care este și ministrul Justiției, a lansat o colectă de semnături pentru modificarea Codului Penal și care pedepsește cu închisoarea pe cei care „fac glume” despre biserica catolică sau „o ridiculizează”.

În declarații de presă, politicianul a apărat că „proiectul răspunde la nivelul ridicat de agresivitate” care, în opinia sa, există într-o parte a societății împotriva bisericii.

Trei ani de închisoare dacă fluieri în biserică

Astfel, textul pe care îl propune prevede pedepsirea cu doi ani de închisoare a creării sau difuzării de mesaje sau imagini care oferă o viziune ludică sau umoristică a bisericii și cu trei ani pentru perturbarea oricărui rit religios catolic.

Ziobro, care deține și funcțiile de ministru al justiției și procuror general al statului, promovează proiectul prin intermediul partidului pe care îl prezidează, Solidaritatea Poloneză, care guvernează țara împreună cu partidul ultraconservator PiS (Lege și Justiție) din 2015. Propunerea sa are ca scop strângerea celor 100.000 de semnături necesare pentru a fi prezentată pentru vot în Parlament în formula „propunere cetățenească”, în ciuda faptului că partidul a prezentat deja în trecut un proiect de lege similar care nu a fost aprobat.

Ochi pentru ochi

La rândul său, Jan Kanthak, purtătorul de cuvânt al partidului, a declarat că „profanarea unei sinagogi sau a unei moschei provoacă un răspuns dur din partea tuturor mijloacelor de informare în masă”, în timp ce, potrivit acestuia, „profanarea unei biserici este adesea descrisă ca fiind libertate de exprimare „.

„Prin urmare, cu cât legea este mai neechivocă și cu cât lasă mai puțin loc de interpretare, cu atât mai bine”, a apărat el. „Nu este vorba că vrem să punem PiS-ul la zid, dar vrem să arătăm că cetățenii doresc această schimbare”, a asigurat el în fața presei.

Legislație

În prezent, în Polonia se pedepsește cu până la doi ani de închisoare ofensarea sentimentelor religioase de orice confesiune, dar pedepsele se limitează de obicei la o amendă pentru cei condamnați pentru aceste acțiuni.

Astfel, luna trecută, o poloneză a fost condamnată la plata a aproximativ 420 de euro pentru că a aruncat trei ouă împotriva ușii unei biserici în timpul unei demonstrații împotriva penalizării avortului, scrie 247NewsAgency.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol