25 aprilie 2024, 9:37

Opera Naţională Română din Timişoara, 75 de ani de la prima “Aida”

Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT) marchează miercuri 75 de ani de la primul spectacol “Aida”, oferind publicului opera lui Giuseppe Verdi, cu David Crescenzi la pupitru (invitat), în regia artistică a lui Ognian Draganoff.

Distribuție

Din distribuţie fac parte artiştii Marius Goşa (Regele), Ramona Zaharia (Amneris, invitată), Cellia Costea, invitată în rolul Aida, Teodor Ilincăi (debut în rolul Radames), Gelu Dobrea (Ramfis), Zeljko Lucic (invitat în rolul Amonasro), Vasile Bădescu (Mesagerul), Crina Vezentan (Marea preoteasă). Soliştii baletului sunt Manuela Ardelean, Alina Mihai, Nanako Imai (debut), Andrea Chiappetta (debut). Concert maeştri: Ovidiu Rusu, Corina Murgu. Maestru de cor: Laura Mare. Coregrafia este semnată de Konstantin Kostiukov. Îşi dau concursul Corul, orchestra şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Române Timişoara.

Timișoara și muzica

Timişoara a fost de secole o cetate a iubitorilor de muzică, viaţa lirică fiind înnobilată de premiere mondiale de operetă, menţionate de istoricul cercetător Ioan Haţegan, şi anume „Medeea şi Jason” de Peter Vinter (1789), pentru ca în 1792 să se prezinte opera „Răpirea din Serai” de W. A. Mozart, după premiera de la Viena (1782), sau să se joace „cu casa închisă” premiera operei mozartiene „Flautul fermecat” (1796).

George Enescu poposea deseori în „Mica Vienă”, iar dintre marii compozitori ai Occidentului primul care a venit la Timişoara a fost Franz Liszt, urmat în 1847 de Johannes Brahms şi Johann Strauss fiul, care ajunge aici în acelaşi an. Era primul concert pe care tânărul Strauss îl susţinea în afara Vienei, fiind declarat „regele valsului” de către public.

Un episod inedit

În perioada Dictatului de la Viena (1940-1945), când Operei Române din Cluj i-a fost interzisă funcţionarea, aceasta a fost în exil la Timişoara, unde a susţinut o stagiune completă sub denumirea „Opera Română din Cluj-Napoca la Timişoara”.

După momentul 1945, ei s-au întors acasă, iar parte din colectiv a rămas la Timişoara.

Pentru că nu se mai putea concepe un oraş de nivelul Timişoarei fără o Operă, soprana şi regizoarea Aca de Barbu (director al Operei din Timişoara) a făcut diligenţe şi astfel apare Decretul Regal de înfiinţare a acesteia.

27 aprilie 1947

Opera Naţională Română din Timişoara s-a înfiinţat pe 30 martie 1946, iar pe 27 aprilie 1947 a avut loc primul spectacol, timp în care a fost realizat spectacolul „Aida” de Giuseppe Verdi.

La spectacolul inaugural cu „Aida”, pe 27 aprilie, atât de numeros a fost publicul încât s-au montat megafoane în piaţa arhiplină şi mii oamenii au stat pe loc patru ore să asculte opera, relatează Agerpres.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol