8 august 2020, 20:09

Opera unică în lume: Poezia „Luceafărul”, țesută pe o pânză de 7 metri

O femeie în vârstă de 73 de ani, din județul Alba, a reușit să țeasă pe o pânză lungă de șapte metri, toate cele 97 de strofe ale poeziei „Luceafărul”, scrisă de poetul național Mihai Eminescu. Opera este unică în lume și a fost expusă în sediul Bibliotecii Naționale „Alexandru și Aristia Aman”  din Craiova. Pânza a fost prezentată publicului cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului, anunță Mediafax. 

Din dragoste pentru poeziile lui Eminescu, Maria Todor, a decis să facă ceva ce alții nici măcar nu gândeau. A luat poezia „Luceafărul”, pe care o consideră cea mai frumoasă, și a transpus-o cu multă grijă pe o pânză lungă de șapte metri și o lățime de 50 de centimetri. Tot procesul de prelucrare a durat trei ani, timp în care artista a cusut cu acul și ața cele 97 de strofe ale poeziei, iar pentru a fi sigură că nu greșește nimic a făcut și multe calcule matematice.

Prin intermediul operei sale, femeia a mărturisit că a vrut să îi aducă un omagiu poetului și să lase pentru posteritate o moștenire culturală inedită, astfel încât tinerii să nu își uite valorile naționale și să aprecieze mai mult versurile marelui poet.

Chiar dacă, după spusele sale, este o femeie simplă și fără prea multă carte, acest lucru nu a oprit-o să citească, să înțeleagă și apoi să iubească poezia eminesciană: „Îl iubesc foarte mult pe Eminescu. La fiecare poezie aproape că plâng pentru că a fost viața lui tumultoasă și în același timp a dorit mult să facă ceea ce a trebuit pentru țara lui, pentru oamenii lui, pentru cultură și pentru cuvântul lui românesc. Și asta am apreciat. Așa am gândit eu în mintea mea, în simplitatea mea. Fiecare vers este o învățătură pentru toată lumea, pentru toți copiii care ar trebui să învețe. Și atunci ar trebui citite poeziile lui, dar și altele… Tot ce este în cultură, să citiți, nu numai să memorați așa puțin. Să citiți de la A la Z că așa o să descoperiți multe”, a spus Maria Tudor pentru Mediafax.

Opera Mariei Toader a fost apreciată de elevii Colegiului Naţional Carol I din Craiova care au fost prezenți la eveniment și au reușit să citească în întregime toată poezia țesută cu atâta migală.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.